wpiekarni.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

Przepisy

Przepis na ciasto z malinami bez jajek? – da się!

Przepis na ciasto z malinami bez jajek? – da się!

Czy jest coś bardziej letniego i kuszącego niż soczyste maliny? Przed Wami pyszny przepis na delikatne ciasto z malinami i kruszonką, które rozpływa się w ustach. Co najlepsze, nie wymaga ono użycia jajek, co czyni je idealnym wyborem dla wegan, ale w zasadzie dla wszystkich! Również osoby z alergią na jaja kurze lub nietolerancją mogą je zjeść. Gotowi na słodką podróż?

Zobacz również: Przepis na deser z malinami – nasze propozycje

Wyposażenie:

  • forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 100ml oleju roślinnego
  • 200ml mleka 2%
  • 80g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g prawdziwego masła (ewentualnie margaryny)
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • 300g świeżych malin (możesz również użyć innych owoców)
  • cukier puder do dekoracji

Z podanych składników powstanie około 8-10 porcji, wszystko zależy od tego jakie te porcje kroimy. Pamiętaj, że ilość składników możesz modyfikować w zależności od preferencji!

Przygotowanie ciasta z malinami bez jajek:

I etap – przygotowanie kruszonki:
W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną i cukier. Dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło do miski z mąką i cukrem. Używając palców, delikatnie ucieraj masło z mąką i cukrem, aż uzyskasz konsystencję kruszonki. Możesz to zrobić poprzez delikatne ścieranie palcami masła z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka o zbitej, ale miękkiej strukturze. Wsadź ją na 10 minut do zamrażarki (opcjonalnie 30 minut w lodówce). 

II etap – przygotowanie malin: 

Jeśli używasz mrożonych malin, rozmroź je i odcedź nadmiar płynu. Świeże maliny umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

III etap – przygotowanie ciasta:
W pierwszej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Do drugiej miski wlej odpowiednio mleko, olej, następnie dodaj sok z cytryny (lub ocet jabłkowy), cukier puder oraz cukier waniliowy. Całość wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj z pierwszej miski mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Mieszaj powoli, kolistymi ruchami do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Gotowe ciasto przelej na wcześniej przygotowaną formę do pieczenia (wyłożoną papierem), następnie układaj maliny obok siebie na całej powierzchni blaszki. Posyp schłodzoną kruszonką. 

IV etap – pieczenie ciasta: 

Piecz w 180 stopniach Celsjusza (tryb termoobieg) przez około 40-45 minut – do suchego patyczka. Po wyznaczonym czasie wyjmij z piekarniki i pozostaw do ostygnięcia. 

V etap – dekorowanie ciasta:

Przed podaniem posyp cukrem pudrem dla dekoracji lub polej ciasto odrobiną lukru – ja 50g cukru pudru (1/3 szklanki) zmieszałam z odrobiną soku z cytryny i polałam takim lukrem ciasto.

Podsumowanie

To pyszne ciasto z malinami bez jajek wychodzi niesamowicie puszyste, a maliny dodają mu letniego charakteru ale przede wszystkim smaku! Ciasto pozostaje świeże nawet do tygodnia, choć prawdopodobnie zniknie zdecydowanie szybciej. Koniecznie wypróbuj ten przepis – gwarantujemy, że nie będziesz żałować! Życzymy smacznego!

Udostępnij