Mak niebieski jest kojarzony głównie z makowcem na święta, ale można wykorzystać go na wiele innych sposobów. Odmiana biała znana jest przede wszystkim miłośnikom rogali marcińskich. Warto się zainteresować makiem ze względu na jego właściwości odżywcze, w niewielkich ziarenkach znajduje się mnóstwo substancji mających korzystny wpływ na zdrowie. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością maku, bo zawarte w nim alkaloidy stanowią naturalne substancje o działaniu narkotycznym. W odmianie niebieskiej jest ich jednak stosunkowo mało.
Czy warto jeść mak?
Mak może być polny, czyli mieć postać dobrze znanych kwiatów. Jest też mak lekarski, który wykorzystuje się nawet do produkcji lekarstw. W kuchni sięga się po mak niebieski i biały. Warto wiedzieć, że w maku znajduje się sporo kalorii. Stanowi świetne źródło błonnika pokarmowego, który wpływa korzystnie na przemianę materii, reguluje perystaltykę jelit. Jest to również skarbnica wapnia. Dwie łyżki dostarczą tyle CA co wypicie szklanki mleka. Można także liczyć na dostarczenie organizmowi szeregu innych składników typu żelazo, magnez, witaminy z grupy B. Będzie to świetny produkt dla osób, które mają problemy z nadciśnieniem, wysokim cholesterolem we krwi, zaparciami, trawieniem, skurczami łydek.
Jakie zastosowanie ma mak mielony?
Jest wiele sposobów na wykorzystanie maku. Warto regularnie go spożywać ze względu na jego wartość odżywczą. Można dodawać mak nawet do sałatki w celu wzbogacenia jej i wzmocnienia walorów smakowych. Wspaniale sprawdza się w przypadku wypieków. Nie może go zabraknąć oczywiście w makowcu, będzie mile widziany w rozmaitych daniach słodkich. Dodaje się go także do potraw w wersji wytrawnej. Mielony mak znajduje się w strucli, pierogach, łazankach, kutii. Najczęściej spotyka się go w daniach przygotowywanych z okazji świąt bożonarodzeniowych. Zrobienie masy makowej do ciast jest łatwe, wystarczy mieć kilka składników.
Mak mielony jak przygotować?
Obecnie można kupić już gotową masę makową, co przyspiesza przygotowywanie makowca lub zrobienie farszu do pierogów. Nie trzeba wielokrotnie mielić maku, co przekłada się oczywiście na sporą oszczędność czasu. Na święta jest już wystarczająco dużo rzeczy do przygotowania, więc warto ułatwić sobie zadanie. Do zrobienia masy makowej z mielonego maku potrzebne będą następujące składniki: mielony mak, mleko, masło, bakalie, miód, aromat migdałowy, kandyzowana skórka pomarańczowa. W pierwszej kolejności należy podgrzać mleko, po czym dodać do gorącego płynu mak. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać, aż do zgęstnienia masy. Potem przychodzi czas na wrzucenie do niej orzechów, daktyli, rodzynek, płatków migdałowych, żurawiny, moreli itd. Dodaje się także masło, skórkę pomarańczową i aromat migdałowy. Pamiętać należy o tym, aby cały czas wszystko mieszać podczas podgrzewania. Jeśli masa makowa będzie zbyt sucha, to wystarczy dodać do niej nieco więcej mleka. Zawsze można też dosłodzić do smaku miodem. Dobry pomysłem będzie również dodanie do masy makowej amaretto. W ten sposób jeszcze bardziej zwiększą się jej walory smakowe.