Strona główna
Praca
Tutaj jesteś

Słodka strona wymarzonego zawodu: zalety kariery cukiernika, czyli tam gdzie sztuka łączy się z tradycją

26 kwietnia 2024 kariera cukierika

Cukiernik to zawód, do którego nie da się podejść bez pasji. To coś więcej niż rzemiosło – to sposób życia i sposób na życie. Jeśli szukasz swojej drogi życiowej, zastanów się, czy zawód cukiernika nie jest tym, który chciałbyś wykonywać w przyszłości.

Kto może zostać cukiernikiem?

Nie każdy, kto umie upiec ciasto bez zakalca, nadaje się do zawodu cukiernika. Próg wejścia nie jest może wysoki, ale trzeba się wykazać określonymi predyspozycjami.

Rozważ zostanie cukiernikiem, jeśli:

– Dobrze sobie radzisz w kuchni, lubisz gotować, masz „smykałkę do garnków”.

– Masz zdolności manualne – bycie cukiernikiem to nie tylko „robienie ciast i tortów”. To także ich dekorowanie, co wymaga bardzo dużej dokładności. Zapewne nie raz zdarzyło ci się widzieć perfekcyjnie dekorowane ciasta i torty – tego nie robi maszyna! Cukiernik musi mieć bardzo pewną rękę i bez trudu radzić sobie z zadaniami wymagającymi precyzji.

– Masz wysokie poczucie estetyki – twoje wyroby muszą nie tylko smakować, ale też dobrze wyglądać. Na pewno znasz powiedzenie „jeść oczami”.

– Umiesz łączyć smaki – w torcie zwykle jest więcej niż jeden krem i wszystkie muszą do siebie pasować.

Ponadto cukiernik musi być osobą cierpliwą, opanowaną i pewną tego, co robi. Wypieki zwykle nie wybaczają pomyłek, a przecież nie chcesz serwować zakalców.

kto może zostać cukiernikiem
Beautiful and cute girl smiling and decorating glazed cake. Young confectioner wearing white uniform while working in confectionery. She baking delicious dark red with chocolate.

Gdzie może pracować cukiernik?

Wszędzie tam, gdzie jest zapotrzebowanie na tego typu umiejętności.

Najoczywistszym miejscem jest cukiernia lub piekarnia, ale to zaledwie początek drogi.

Cukiernicy pracują też w kawiarniach, restauracjach, firmach produkujących słodycze itp. Wielu z nich specjalizuje się w określonej dziedzinie (np. robieniu dekorowanych tortów okolicznościowych) i oferuje tego typu usługi w ramach własnej działalności gospodarczej.

gdzie może pracować cukiernik
Cheerful girl at training school making cake

Jak zostać cukiernikiem?

Absolwenci szkół podstawowych mają najłatwiej. Cukiernik – szkoła branżowa to kierunek, który powinni obrać, jeśli interesuje ich praca w cukiernictwie.

W czasie praktycznej nauki zawodu poznają jego sekrety, łącznie z tymi, których próżno szukać w internecie. Zawodowi cukiernicy mają bowiem swoje sposoby na idealne wypieki i dzielą się nimi wyłącznie z adeptami sztuki cukierniczej.

Nauka w szkole obejmuje też zapoznanie się z różnorodnymi urządzeniami i maszynami kuchennymi. Nie tylko klasycznymi robotami kuchennymi, które większość uczniów zdążyła poznać w domu, ale też profesjonalnymi maszynami wykorzystywanymi do produkcji masowej w cukierniach, piekarniach i restauracjach.

Osoby dorosłe także nie są bez szans. Nie muszą kończyć szkoły branżowej, dla nich dostępne są kursy cukiernicze. Jednak trzeba sobie uczciwie powiedzieć – trzyletnia szkoła branżowa daje lepsze przygotowanie do wykonywania zawodu cukiernika.

Ile zarabia cukiernik?

Rozpiętość zarobków cukierników jest tak duża, że trudno mówić o konkretnych stawkach. Zwykle na początku kariery w tej branży nie zarabia się dużo, ale z czasem – po udowodnieniu swoich umiejętności, można dojść do naprawdę wysokich kwot. Najlepsi cukiernicy nie szukają klientów – to klienci biją się o miejsca w ich grafikach i potrafią za to naprawdę słono zapłacić.

Materiał zewnętrzny

Redakcja wpiekarni.pl

Witaj w naszej redakcji, gdzie kulinarna ekscytacja, fascynujące ciekawostki, zdrowe nawyki, porady zawodowe i sztuka zakupów spotykają się w magicznym kociołku inspiracji! Jesteśmy przewodnikiem przez kulinarny raj, źródłem wiedzy o zdrowym odżywianiu, poradnikiem w dziedzinie karierowego rozwoju i kompanem w poszukiwaniu najbardziej wyjątkowych produktów.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Blendery gastronomiczne
kariera cukierika
nadziewarki

Jesteś zainteresowany reklamą?

nadziewarki