Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Płatki owsiane bezglutenowe – jakie wybrać i dlaczego?

1 lipca 2024 Płatki owsiane bezglutenowe


Płatki owsiane to niezwykle popularny i bardzo zdrowy produkt spożywczy, który można znaleźć w domach na całym świecie. Takie płatki charakteryzują się tym, że są nie tylko bardzo smaczne i można przyrządzić z nich wiele ciekawych potraw, ale są również niezwykle zdrowe i pełne cennych składników odżywczych. Niestety, nie każdy może spożywać płatki tego rodzaju. Naturalnie owies nie zawiera glutenu, ale podczas produkcji łatwo go zanieczyścić tą substancją. Gluten może wywołać nieprzyjemne dolegliwości trawienne u osób z celiakią bądź nietolerancją na to białko. Choroby te występują coraz częściej, dlatego popularność zyskują płatki owsiane bezglutenowe. W poniższym artykule wyjaśniamy, jak powstają tego rodzaju produkty, po jakie rodzaje płatków owsianych bez glutenu warto sięgnąć i dlaczego w ogóle warto się nimi zainteresować.

Owsiane płatki bezglutenowe – czym są i dlaczego warto je spożywać?

Płatki bezglutenowe owsiane to nic innego, jak artykuł spożywczy otrzymany z ziaren owsa, które podczas produkcji nie zostały skażone glutenem. Dzięki takiemu produktowi osoby z celiakią bądź nietolerancją glutenu mogą spokojnie cieszyć się smakiem oraz korzyściami zdrowotnymi tradycyjnych płatków owsianych, bez najmniejszych obaw o negatywne skutki spożycia ich.

Jakie składniki odżywcze zawierają płatki owsiane bezglutenowe?

Owsiane płatki bezglutenowe zawierają wiele cennych wartości odżywczych. Są one pełne błonnika, zdrowych tłuszczy, witamin z grupy B, a także i wielu innych elementów, które mają bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka. Składniki te również regulują przemianę materii, obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie, a także zapewniają uczucie sytości na dłużej, dlatego warto sięgać po nie, zwłaszcza rano, jeśli nie chce się podjadać w ciągu dnia.

Jakie są rodzaje płatków owsianych bezglutenowych?

Na polskim rynku są dostępne trzy rodzaje płatków owsianych bez glutenu:

  • płatki owsiane tradycyjne – to zwykłe płatki owsiane, które są przetworzone w najmniejszym stopniu, dlatego wymagają długiego gotowania. Sprawdzają się doskonale jako potrawa śniadaniowa;

  • płatki owsiane górskie – to płatki, które charakteryzują się bardzo grubą fakturą, dzięki czemu są wyjątkowo chrupiące. Sprawdzają się doskonale do granoli, musli, a także ciast, batoników i innego rodzaju deserów;

  • płatki owsiane błyskawiczne – to płatki, które zostały wcześniej już poddane obróbce termicznej, dzięki czemu gotują się znacznie krócej niż tradycyjne czy górskie płatki owsiane. To produkt wybierany przez osoby, które mają niewiele czasu w ciągu dnia na przygotowywanie posiłków.

Gdzie kupować płatki bezglutenowe?

Różnego rodzaju płatki bezglutenowe można znaleźć przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych, takich jak Organic24. W takich miejscach można znaleźć także znakomite na śniadanie płatki kukurydziane, miodowe, czekoladowe czy ze zbóż pozbawionych glutenu. Płatki bezglutenowa ze sklepu organic24.pl to doskonała propozycja na początek dnia. Owsianka, bez względu na to czy w słodkiej czy bardziej wytrawnej wersji, smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.

Artykuł sponsorowany

Redakcja wpiekarni.pl

Witaj w naszej redakcji, gdzie kulinarna ekscytacja, fascynujące ciekawostki, zdrowe nawyki, porady zawodowe i sztuka zakupów spotykają się w magicznym kociołku inspiracji! Jesteśmy przewodnikiem przez kulinarny raj, źródłem wiedzy o zdrowym odżywianiu, poradnikiem w dziedzinie karierowego rozwoju i kompanem w poszukiwaniu najbardziej wyjątkowych produktów.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Pierogi z mąki ryżowej - bezglutenowy przepis
Ciasto drożdżowe bez jajek i mleka - przepis
Przepis na wegański żurek - tradycyjna zupa w nowoczesnym wydaniu

Jesteś zainteresowany reklamą?

Przepis na wegański żurek - tradycyjna zupa w nowoczesnym wydaniu