Strona główna
Ciekawostki
Tutaj jesteś

Pieprz ziołowy – aromatyczny dodatek do potraw

14 lutego 2024 Pieprz ziołowy

Odmian pieprzu jest bardzo wiele. Najczęściej stosuje się w kuchni pieprz czarny, ale sklepy oferują także inne jego warianty, takie jak pieprz biały, kolorowy i ziołowy. Ten ostatni jest znakomitą alternatywą do pieprzu czarnego, ponieważ jest łagodniejszy w smaku i bardziej aromatyczny. Czym tak naprawdę jest pieprz ziołowy? Jakie składniki zawiera w swoim składzie? Okazuje się, że z tradycyjnym, czarnym pieprzem ma on niewiele wspólnego. Jest jednak bardzo smakowitą przyprawą, idealną do wielu dań mięsnych, i nie tylko.

Charakterystyka pieprzu ziołowego

Przyprawa swoją nazwę zawdzięcza temu, że składa się z różnych ziół. W jego składzie znajduje się kminek, gorczyca biała, majeranek, cząber, tymianek, kminek, kolendra, kurkuma, papryka chili. Taka mieszanka ziół i przypraw jest niezwykle aromatyczna i wpływa bardzo korzystnie na trawienie i usprawnia metabolizm.

Pieprz ziołowy cechuje się dość wyrazistym, lekko słodkawym smakiem i dość charakterystycznym, egzotycznym aromatem. Jest jednak znacznie łagodniejszy od tradycyjnego pieprzu czarnego, co sprawia, że jest bardzo chętnie wykorzystywany w kuchni przez osoby, nielubiące palącej i ostrej w smaku odmiany czarnej.

Właściwości pieprzu ziołowego

Atutem pieprzu ziołowego jest jego dobroczynne działanie na układ pokarmowy. Z tego względu jest zalecany do potraw tłustych i ciężkostrawnych, ponieważ ułatwia trawienie. Przyprawa pomaga w leczeniu niestrawności, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega wzdęciom.

Pieprz ziołowy nie tylko skutecznie pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. Dzięki odpowiednio skomponowanej zawartości różnych ziół wpływa pozytywnie na wiele innych narządów i leczy różne dolegliwości, takie jak:

  • kaszel i katar,

  • przeziębienie,

  • biegunka,

  • bóle brzucha,

  • stany zapalne.

Pieprz mielony ziołowy ma bardzo bogaty skład, dzięki czemu dodaje potrawom wyjątkowo smaku i aromatu.

Zastosowanie pieprzu ziołowego

Pieprzu ziołowego często wykorzystuje się do przyprawiania mięs. To smakowity dodatek do kotletów mielonych, mięs pieczonych, a także do zup, szczególnie do kapuśniaku, zupy fasolowej i grochówki. Pieprzu ziołowego używa się także do sałatek warzywnych, potraw na bazie jajek i grzybów. Doskonale nadaje się do farszu z kapusty kiszonej i grzybów na pierogi.

Pieprz ziołowy wykorzystuje się także po potraw na bazie warzyw i nabiału w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. To przyprawa, która ma charakter uniwersalny, ponieważ jest wykorzystywana w wielu kuchniach świata. Ze względu na charakterystyczne składniki potrafi nadać potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Warto wybrać pieprz na bazie kminku i innych ziół do przyprawiania dań. Ta przyprawa świetnie się sprawdzi w każdej kuchni, zarówno domowej, jak i profesjonalnej.

Materiał zewnętrzny

tarta z ciasta francuskiego

Redakcja wpiekarni.pl

Witaj w naszej redakcji, gdzie kulinarna ekscytacja, fascynujące ciekawostki, zdrowe nawyki, porady zawodowe i sztuka zakupów spotykają się w magicznym kociołku inspiracji! Jesteśmy przewodnikiem przez kulinarny raj, źródłem wiedzy o zdrowym odżywianiu, poradnikiem w dziedzinie karierowego rozwoju i kompanem w poszukiwaniu najbardziej wyjątkowych produktów.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

ciasto francuskie
tynkowanie tortu
dekoracja tortu

Jesteś zainteresowany reklamą?

dekoracja tortu