wpiekarni.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

CiekawostkiDieta

Najpyszniejsze ciasto świata! Kopa śląska

Najpyszniejsze ciasto świata! Kopa śląska

Polska to kraj urodzaju. Możemy spotkać w różnych częściach naszej pięknej ojczyzny wiele ciekawych smaków. Warto zwiedzać krainy mlekiem i miodem płynące, ale i pysznymi wypiekami. Do jednych z nich należy ciasto kopa, śląski przysmak. To w jaki sposób się je wykonuje i z jakich składników to prawdziwa wieloletnia tradycja.

Najlepsze ciasto świata!

Kopa śląska to wyjątkowy Polski deser, który swój początek ma właśnie na śląsku. Do jednej z najbardziej znanych kop należy właśnie ta z Ornontowic. Została wpisana na listę Tradycyjnych Produktów, która jest prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (pod koniec 2012 r.). Co ciekawe potrawa ta wygrywa dość regularnie kolejne kulinarne konkursy. Jest niezwykle wyjątkowym śląskim deserem. Swoją nietuzinkową nazwę zawdzięcza dość charakterystycznej budowie oraz sposobowi wykonania. Mianowicie bazą ciasta są placki kokosowe, które układa się od największego do najmniejszego. Następnie przekłada się je kremem i dekoruje ubitą śmietaną. Najlepsze ciasto świata? Tak! Szczególnie dla amatorów tego deseru. Wydawać by się mogło, że jest on właśnie czymś nieziemsko pysznym wręcz idealnym. Warto spróbować i samemu wyrobić sobie opinię!

Odrobina historii

Jeśli chodzi o tajemnice przepisu obecnej kopy śląskiej – ewaluował on przez wiele lat. Panie, które były pracownicami w kuchni pałacu rodziny Hegenscheidtów w Ornontowicach, lubiły wykorzystywać zdobyte w tamtym miejscu umiejętności. Tworzyły one nowe desery między innymi kopę śląską, którą na samym początku serwowano tylko i wyłącznie podczas wesel. To właśnie one – doświadczone gospodynie upowszechniły oraz wciąż udoskonalały kopę śląską do znanej po dziś dzień formy. Po II wojnie światowej ze względu na kryzys ekonomiczny i oraz braki w dostępności towarów kopa śląska była przygotowywana bardzo rzadko. Do jej częstszego przyrządzania powrócono w latach 60. XX wieku lecz wówczas uchodziła za produkt luksusowy. Cieszy się wielkim uznaniem w terenach Polski południowej, zachodniej ale nie tylko. Smak kopy rozpowszechnia się po całym kraju i chętnie również w innych częściach Polski jest on znany i doceniany. Warto spróbować samemu! Może stworzysz właśnie Ty nowatorską wersję tegoż przepisu. Czemu nie!

Składniki kopy śląskiej

Jeśli chodzi o składniki kopy, należą do nich: placki kokosowe, sześć białek, dwadzieścia cztery małe łyżeczki cukru, sto gram rodzynek, czterysta gram wiórek kokosowych, inne bakalie, jedna puszka ananasa, dwieście gram spirytusu, jedna kostka masła, sto gram migdałów. Krem zrobiony z: dwóch jaj, ośmiu łyżeczek cukru, dwustu pięćdziesięciu mililitrów śmietany słodkiej 30-36%. Deser jest naprawdę bardzo smakowity! Smaki doskonale się przenikają oraz uzupełniają. Należy pamiętać, że przez wzgląd na sporą zawartość spirytusu dla dzieci nadaje się tylko bita śmietana. Poczyniono próby skomponowania składników tak, aby kopa śląska była również dla dzieci, ale smak nie był ten sam, kopa była nieco mdła. Zatem zostano przy pierwotnej wersji.

Udostępnij