Zawód piekarza jest bardzo ważny dla wielu osób spożywających na co dzień pieczywo. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat jego specyfiki oraz zarobków na tym stanowisku.
Kim jest piekarz?
Piekarz to pracownik, który na co dzień zajmuje się wypiekaniem różnych rodzajów pieczywa, takich jak na przykład chleb, bułki oraz inne. Piekarz w swojej pracy korzysta z podstawowych składników oraz przepisów, dzięki którym możliwe jest powstawanie produktów końcowych. Pomocne w pracy piekarza są różne maszyny, dzięki którym jego praca przebiega w szybszy i sprawniejszy sposób.
Zarobki piekarza
Wiele osób rozważających pracę w zawodzie piekarza zastanawia się, ile zarabia piekarz. Mediana miesięcznego wynagrodzenia w tym zawodzie wynosi 4130 złotych brutto. Co druga osoba na tym stanowisku zarabia od 3410 do 5100 złotych brutto. Około 25% najlepiej opłacanych piekarzy może liczyć na zarobki powyżej 5100 brutto. Zarobki na tym stanowisku są dość zróżnicowane i zależne od kilku istotnych czynników.
Benefity w pracy piekarza
W zawodzie piekarza, podobnie jak w innych zawodach, można liczyć na pewne benefity, które zwiększają opłacalność tego typu pracy. Rodzaj benefitów zależny jest przede wszystkim od konkretnego pracodawcy. Najczęściej pracownikom oferowane jest ubezpieczenie na życie w prywatnych towarzystwach ubezpieczeniowych, a także świadczenia socjalne. Zdarza się, że piekarze otrzymują od pracodawców bony towarowe lub żywnościowe, co jest sporym atutem w tej pracy.
Wysokość wynagrodzenia
Na wysokość wynagrodzenia w zawodzie piekarza ma wpływ szereg zróżnicowanych czynników. Wśród nich można wskazać przede wszystkim długość stażu pracy danego pracownika, a także jego wykształcenie oraz doświadczenie. Pracownik z doświadczeniem po kursach kierunkowych na pewno będzie miał wyższe zarobki niż osoba, która dopiero rozpoczyna pracę w tym zawodzie. Dodatkowo na wysokość wynagrodzenia piekarza mają również wpływ takie czynniki jak wielkość zakładu pracy, a także konkretna lokalizacja przedsiębiorstwa.
Jak zostać piekarzem?
Wiele osób zastanawia się, jakie kroki należy podjąć, aby mieć możliwość rozpoczęcia pracy w zawodzie piekarza. Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie ukończenie szkoły profilowanej, na przykład w zawodzie piekarza lub technologa żywności. Aby rozpocząć pracę powinno się także zdać egzamin czeladniczy. Oprócz tego piekarze mogą brać udział również w różnych kursach oraz szkoleniach, które zwiększą ich poziom wiedzy w tym zawodzie. W pracy piekarza bardzo duże znaczenie mają praktyki, dlatego nie powinno się ich pomijać.
Predyspozycje do zawodu
Aby pracować w zawodzie piekarza należy mieć pewne predyspozycje. Praca w zawodzie piekarza wymaga dość dobrej kondycji oraz zdrowia, ponieważ najczęściej realizowana jest w porze nocnej. Dodatkowo praca piekarza odbywa się głównie w pozycji stojącej i w wysokich temperaturach, co może sprawiać trudności niektórym osobom. Piekarz powinien charakteryzować się wytrzymałością, a także cierpliwością. Dodatkowo w swojej pracy powinien postępować zgodnie z wszelkimi zasadami sanitarnymi oraz BHP.