Strona główna
Zakupy
Tutaj jesteś

Jakie patelnie powinny się znaleźć w każdym lokalu gastronomicznym?

14 marca 2024 patelnie

Wybór odpowiednich patelni do lokalu gastronomicznego może nie być łatwym zadaniem. Dobór właściwego sprzętu jest bardzo ważny, ponieważ od jakości i właściwości używanych sprzętów zależy smak i jakość przygotowywanych potraw. Patelnie gastronomiczne w restauracjach i innych lokalach powinny być odporne na intensywne użytkowanie oraz spełniać wymagania stawiane przez profesjonalnych kucharzy. W poniższym artykule omawiamy różne rodzaje patelni, które warto stosować w gastronomii.

Patelnie żeliwne

Żeliwne patelnie profesjonalne to bardzo popularne naczynia kuchenne, które stosuje się w lokalach gastronomicznych. Charakteryzują się one tym, że są bardzo odporne oraz trwałe, co sprawia, że z łatwością wytrzymują intensywne użytkowanie i ekstremalne temperatury, jakie mogą panować w profesjonalnych lokalach. Patelnie żeliwne szybko i równomiernie rozprowadzają ciepło, dzięki czemu potrawy są doskonale przyrządzone. Stanowią one idealne rozwiązanie do smażenia mięsa czy warzyw. Dodatkowo takie patelnie posiadają specjalną warstwę, dzięki której potrawy nie przylegają do powierzchni. Co ważne, patelnie żeliwne wymagają regularnej pielęgnacji – należy je co jakiś czas smarować specjalnym preparatem, dzięki któremu zachowają swoje właściwości przez długi czas.

Patelnie teflonowe

Patelnie gastronomiczne teflonowe to najłatwiejsze w użytkowaniu oraz pielęgnacji rozwiązanie. Posiadają one specjalną warstwę teflonową, dzięki której potrawy nie przywierają do patelni podczas smażenia. Tego rodzaju patelnie szybko się nagrzewają i równomiernie rozprowadzają ciepło. Są wręcz doskonałe do smażenia jajek, naleśników i innych delikatnych potraw. Stosując takie patelnie należy jednak być świadomym tego, że nie sprawdzają się one w ekstremalnie wysokich temperaturach – mogą wtedy ulec uszkodzeniu. Ponadto nie można używać na nich metalowych przyborów, ponieważ zarysowują one powłokę.

Patelnie aluminiowe

Aluminiowe patelnie profesjonalne są również popularne w branży gastronomicznej. Cechuje je niewielka waga, co ułatwia ich obsługę. Patelnie aluminiowe szybko się nagrzewają, dzięki czemu pozwalają na szybkie smażenie potraw. Często posiadają specjalną powłokę, która chroni przed przypaleniem potrawy czy uszkodzeniem patelni. Tego rodzaju rozwiązanie sprawdzi się idealnie do smażenia ryb i mięs.

Patelnie stalowe

Stalowe patelnie gastronomiczne należą do jednych z najbardziej wytrzymałych naczyń kuchennych. Cechują się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury. Profesjonalne patelnie gastronomiczne ze stali posiadają wysokie brzegi, co ułatwia mieszanie czy obracanie potraw na drugą stronę w trakcie smażenia. Patelnie te doskonale sprawdzają się do smażenia dużych ilości potraw, kiedy np. trzeba przygotować danie dla wielu osób. Aby zapobiegać przywieraniu dań, należy regularnie ją smarować cienką warstwą oleju.

Podsumowanie

Do lokali gastronomicznych, w których panują nierzadko trudne warunki, najlepiej sprawdzają się patelnie profesjonalne. Mogą być one wykonane z różnych materiałów. Każda z nich jednak cechuje się wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia oraz intensywne użytkowanie. Właściwe dobrane patelnie pozwalają w profesjonalny, szybki i w pełni bezpieczny sposób przygotować każdą potrawę. Ważne jest także to, aby pamiętać o pielęgnacji takiego naczynia – dbanie o patelnię wpływa na jej trwałość i funkcjonalność. 

Materiał zewnętrzny

Redakcja wpiekarni.pl

Witaj w naszej redakcji, gdzie kulinarna ekscytacja, fascynujące ciekawostki, zdrowe nawyki, porady zawodowe i sztuka zakupów spotykają się w magicznym kociołku inspiracji! Jesteśmy przewodnikiem przez kulinarny raj, źródłem wiedzy o zdrowym odżywianiu, poradnikiem w dziedzinie karierowego rozwoju i kompanem w poszukiwaniu najbardziej wyjątkowych produktów.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Opakowania dla cateringu
bezpieczne zakupy
jednorazowe widelce

Jesteś zainteresowany reklamą?

jednorazowe widelce