Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Jak wykorzystać sezonowe produkty w naturalnym kiszeniu?

11 kwietnia 2024 Jak wykorzystać sezonowe produkty w naturalnym kiszeniu?


Kiszonki to typowo polska specjalność. Wielu zagranicznych gości często nie rozumie ich fenomenu. A szkoda, bo to ważny składnik naszej codziennej diety, który dostarcza naszym organizmom mnóstwo ważnych dla zdrowia substancji odżywczych.

Dlaczego warto jeść kiszone warzywa?

Mało co wpływa tak korzystnie na organizm człowieka, jak naturalne kiszonki. Są one bogate w witaminę A i C, a także E. Kiszone warzywa i owoce zawierają w swoim składzie mnóstwo przeciwutleniaczy, które skutecznie hamują procesy starzenia. Być może nie są one typowym eliksirem młodości, ale z pewnością warto je spożywać ze względu na obecność wapnia, żelaza, potasu oraz fosforu. Poza tym nie jest tajemnicą, że większość z nich obniża poziom cholesterolu i reguluje tempo wchłaniania glukozy we krwi.

Jednym słowem naturalne kiszonki powinny obowiązkowo znajdować się na talerzach Polaków. Dzięki nim można skutecznie wzmocnić swoją odporność i cieszyć się dobrym zdrowiem.

Co można kisić? Jakie warzywa powinny wejść w skład domowych przetworów?

Większość Polaków lubi kiszoną kapustę oraz ogórki. Wszak są to przysmaki, którymi – jako mieszkańcy kraju nad Wisłą – zajadaliśmy się od dzieciństwa. Niemniej „kiszonkowe menu” może być znacznie bardziej złożone, przy czym należy pamiętać, aby w głównej mierze składało się z warzyw bogatych w cukier i wodę.

Do warzyw, które można kisić, należą kalafiory, pomidory, buraki, a także cukinie, czosnek i marchew. Można też spróbować swoich sił z kiszeniem… owoców, a konkretnie jabłek, śliwek, cytryn oraz pomarańczy i bananów. Ważne jest również, aby podczas kiszenia używać słonej wody w proporcjach 1 łyżka stołowa na 1 litr (dla warzyw) i 1 łyżeczka na 1 litr (dla owoców). Opcjonalnie można też użyć wielu ciekawych przypraw, takich jak liść laurowy, gorczyca i ziele angielskie. Będą one idealne do kiszenia warzyw. Z kolei podczas przygotowania owoców warto postawić na cynamon, miód i goździki.

Skąd wziąć smaczne kiszonki?

Wielu z nas nie ma czasu na samodzielne przygotowanie kiszonych smakołyków. Osobom tym proponujemy jedyne i niepowtarzalne kiszonki od Magdy Gessler, które zaskakują naturalnością i złożonością smaków. Dostępne na stronie https://delikatesy.ufukiera.pl/przetwory wyroby są nie tylko smaczne, ale też zawierają w swoim składzie wiele ważnych dla zdrowia substancji odżywczych, które z pewnością wzmocnią naszą odporność. Może więc warto włączyć je do codziennej diety? W końcu smaczne i pożywne kiszonki to nasze narodowe dobro, które nadal cenimy i chętnie włączamy do codziennej diety.

Materiał zewnętrzny

Redakcja wpiekarni.pl

Witaj w naszej redakcji, gdzie kulinarna ekscytacja, fascynujące ciekawostki, zdrowe nawyki, porady zawodowe i sztuka zakupów spotykają się w magicznym kociołku inspiracji! Jesteśmy przewodnikiem przez kulinarny raj, źródłem wiedzy o zdrowym odżywianiu, poradnikiem w dziedzinie karierowego rozwoju i kompanem w poszukiwaniu najbardziej wyjątkowych produktów.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jak wykorzystać sezonowe produkty w naturalnym kiszeniu?
Instant Pot
Ksylitol fiński

Jesteś zainteresowany reklamą?

Ksylitol fiński