Strona główna
Ciekawostki
Tutaj jesteś

Dobre ciasto z 1 jajka

29 września 2022 ciasto z 1 jajka


Wiele osób zastanawia się, jakie ciasto z 1 jajka jest najlepsze. Istnieją sprawdzone propozycje, które są cenione od wielu lat. Warto dowiedzieć się, jakie są najlepsze.

Dobre ciasto

Warto na samym początku powiedzieć, że jajko jest symbolem życia. Jest to również magiczny składnik, który posiada wiele właściwości odżywczych. Dodatkowo zmienia właściwości fizyczne wszelakich potraw. Co istotne, pod skorupką jajka kryje się spora moc. Mowa tutaj o białku i żółtku. Trzeba wiedzieć o tym, że jajka są powszechnie stosowane w kuchni, jednakże swe niepowtarzalne właściwości wykazują przede wszystkim w wypiekach. Warto dowiedzieć się, jakie jajka są najlepsze do wypieków. Są idealne do wielu ciast. Co istotne, jajka można zakupić w praktycznie każdym sklepie. Dostępne są w bardzo przystępnych cenach. Obecnie można zakupić jajka wyhodowane przez kury na wolnym wybiegu. Wtedy mowa o ekologicznym pożywieniu. Warto dowiedzieć się, jakie ciasto z 1 jajka jest najlepszym wyborem. Trzeba wiedzieć o tym, że w przeciwieństwie do popularnego wyrażenia o rozmiarach, wielkość jajka ma spore znaczenie, zwłaszcza w kwestii pieczenia ciast. W przypadku, gdy w przepisie nie ma innych zaleceń, do pieczenia zawsze stosuje się większe jajka, zwłaszcza wtedy, kiedy trzeba zrobić ciasto z jednego.

Babka na jednym jajku

Bardzo dużo osób zastanawia się, jakie ciasto z 1 jajka jest najlepsze. Okazuje się, że babka na jednym jajku jest świetnym wyborem. Do jej zrobienia trzeba mieć 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, szklankę mleka, a ponadto 2 łyżki kakao. Oczywiście nie można zapomnieć o jednym jajku, a także łyżce sody oczyszczonej. Do tego dodaje się łyżeczkę cynamonu oraz nieco cukru. Warto powiedzieć jeszcze o wykonaniu takiego wypieku. Okazuje się, że wszystkie składniki na ciasto powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Nie mogą pochodzić prosto z lodówki, co jest dość powszechnym błędem w przypadku pieczenia babki. Do miski trzeba wsypać mąkę, kakao, sodę, cynamon, a także cukier. Wszystko trzeba ze sobą solidnie wymieszać. Do miski trzeba wbić jajko oraz dodać cukier. Wszystko należy ucierać, aż masa stanie się puszysta, czyli na tak zwany kogel-mogel. Trzeba też dodać laskę wanilii. Przy zastosowaniu noża trzeba wyjąć ziarenka oraz dodać je do masy. Kolejnym krokiem w przypadku pieczenia babki na jednym jajku jest wlanie cienkiej stróżki oleju. Trzeba cały czas wszystko miksować ze sobą. Kolejno na przemian należy dodawać mąkę wymieszaną z resztą suchych składników. Natomiast mleko wlewa się aż do wykończenia składników. Przez cały czas trzeba miksować. Ciasto najlepiej będzie przełożyć do keksówki oraz piec w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180 stopni. Czas pieczenia babki na jednym jajku wynosi 45 minut. Trzeba ją upiec do tak zwanego suchego patyka. Po wystudzeniu produkt spożywczy można posypać cukrem wedle swojego uznania. Najlepiej do tego nada się oczywiście cukier puder. Warto też dodać polewę czekoladową. Babka to bardzo smaczny deser, który popularny jest w wielu krajach.

Redakcja wpiekarni.pl

Witaj w naszej redakcji, gdzie kulinarna ekscytacja, fascynujące ciekawostki, zdrowe nawyki, porady zawodowe i sztuka zakupów spotykają się w magicznym kociołku inspiracji! Jesteśmy przewodnikiem przez kulinarny raj, źródłem wiedzy o zdrowym odżywianiu, poradnikiem w dziedzinie karierowego rozwoju i kompanem w poszukiwaniu najbardziej wyjątkowych produktów.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

kurtki Alpha
Jak wykorzystać watę cukrową
żywność pakowana próżniowo

Jesteś zainteresowany reklamą?

żywność pakowana próżniowo