header

Pradawne Zboża


exposweet

gmbh2019

prosweets

Sigep19_120x80_pol

kruszwica10lat

wpic

cream117

Powalczą o Lyon

news_img1

Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa tworzą polski team, który wystartuje w europejskich eliminacjach do Cukierniczego Pucharu Świata 2019. Jurorem będzie Jarosław Nowakowski.

Juz 10 czerwca w Turynie, podczas imprezy Gourmet Expoforum zorganizowane strefowe zostaną eliminacje do przyszłorocznej edycji Coupe du Monde de la Patisserie. O trzy premiowane awansem miejsca ubiegać się będzie osiem dwuosobowych zespołów. Poza Polakami wystąpią reprezentanci Belgii, Turcji. Rosji, Izraela, Szwajcarii, Bułgarii i Szwecji.

Polaków specjalnie przedstawiać nie trzeba. Michał Doroszkiewicz to jeden z najbardziej utytułowanych naszych cukierników. Mistrz świata juniorów, uczestnik i jurorów wielu konkursów, posiada ogromne zawodowe i trenerskie doświadczenie. Towarzyszyć mu będzie Marek Moskwa, bardzo kreatywny cukiernik z Gdańska (obecnie cukiernia Cremo), uczestnik Coppa del Mondo della Gelateria w Rimini w 2016 roku. Managerem ekipy i polskim jurorem w tym konkursie będzie Jarosław Nowakowski, niekwestionowany cukierniczy autorytet – szkoleniowiec, kreator smaków, cukiernik-artysta, obecnie związany z jednym z renomowanych hoteli na wyspie Jersey.

W eliminacjach startuje dwóch zawodników, jeśłi przejdą do finalu ich drużyna musi być poszerzona o rzeźbiarza w lodowej bryle. Lodowa rzeźba stanowi istotny element finałowego bufetu.

Na przygotowanie konkursowych prac uczestniczy będą mieli 5 godzin. W tym czasie mają zaserować deser owocowy i 10 deserów na talerzu, muszą też wykonać eksponat z karmelu i czekolady. Cała impreza będzie miała miejsce w turyńskim centrum wystawowym Oval Lingotto, a obserwować ją może ponad tysiąc widzów.

Cukierniczy Puchar Świata, który w styczniu co dwa lata (w latach nieparzystych) jest rozgrywany podczas targów Sirha w Lyonie, to chyba najbardziej prestiżowy konkurs branży na świecie. Uczestniczą w nim 22 zespoły. Każda drużyna ma za zadanie w ciągu 10 godzin przygotować eksponat z karmelu, z czekolady (rzeźbiony w bloku czekolady Valrhona), rzeźbę z lodu, a także torcik czekoladowy, torcik lodowy na bazie owoców oraz deser na talerzu, a następnie przedstawić ekspozycję w formie bufetu.

Prawo startu bez eliminacji ma tzw. Wielka Piątka - Włochy, Japonia, Stany Zjednoczone, Korea Południowa i Wielka Brytania. O pozostałe miejsca, w eliminacjach kontynentalnych, walczy kilkadziesiąt ekip na całym świecie. Organizatorzy mają też prawo przyznać trzy tzw. dzikie karty, tym drużynom, które odpadły w eliminacjach, ale zaprezentowały najwyższy poziom artystyczny i zawodowy.

Polacy po raz ostatni uczestniczyli w imprezie w Lyonie w 2009 roku. Zajęłi wówczas 14 miejsce. Zespół tworzyli: Paweł Mieszała, Michał Doroszkiewicz i Robrt Burkart.

Ubiegłoroczną edycję Pucharu Świata zwyciężyli Włosi (stając już po raz siódmy na podium). Oprócz złotych medali, zdobyli czek na 21 tysięcy euro.

W 2019 roku Coupe du Monde dle la Patisserie organizowany będzie po raz 15. Będzie też obchodził swoje 30-lecie. Po raz pierwszy miał miejsce w 1989 roku!

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple