Piękno chleba

W trakcie targów Europain w Paryży miał miejsce konkurs Masters de la Boulangerie, organizowany przez firmę Lesaffre. To rewelacyjny popis piekarskiego mistrzostwa i piekarskiej sztuki najwyższej próby w wykonaniu najlepszych na świecie piekarzy-artystów.
Konkurs przebiegał w trzech kategoriach: wykwintne wypieki, pieczywo o podwyższonej wartości odżywczej oraz pieczywo artystyczne. W pierwszej zwyciężyła pierwsza w historii tej imprezy kobieta - Déborah Ott z Francji. Tytuł w drugiej kategorii zdobył Holender Peter Bienefelt a w przygotowaniu pieczywa artystycznego bezkonkurencyjny okazał się Peng-Chieh Wanga z Tajwanu.
Troje tegorocznych mistrzów dołączyło do elitarnego grona piekarzy mogących poszczycić się tytułem World Master Baker. Obecnie liczy ono 9 osób (3 z Francji, 2 z Holandii i Tajwanu oraz po jednej z Japonii i Szwecji).