header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Cukier bez barier

news_img1

Z początkiem października 2017 roku przestały obowiązywać dotychczasowe regulacje na unijnym rynku cukru. Zlikwidowane zostały wyznaczone dla poszczególnych krajów Unii Europejskiej kwoty produkcji cukru i izoglukozy. Zniesiono również cenę referencyjną cukru, minimalną cenę skupu buraków cukrowych oraz opłaty produkcyjne.

Wejście w życie nowych regulacji oznacza, że wielkość produkcji cukru w poszczególnych krajach będzie w dużo większym stopniu zależeć od uwarunkowań rynkowych. To one będą decydować o wielkości zapotrzebowania na ten surowiec. Według analiz Komisji Europejskiej, Polska, obok takich krajów jak Francja, Niemcy, Belgia i Holandia, wymieniana jest jako kraj o konkurencyjnych warunkach produkcji buraków cukrowych.

Polska jest trzecim, po Francji i Niemczech, największym producentem buraków cukrowych w Unii Europejskiej. Uprawa buraków cukrowych w Polsce obejmowała 36,6 tys. gospodarstw. Powierzchnia upraw w 2016 roku wyniosła 206 tys. hektarów, co stanowiło 14,5 procent ogólnej powierzchni upraw w UE. Jednak w porównaniu z 2004 rokiem areał wykorzystany pod uprawę zmniejszył się aż o 31 procent. Warto również zauważyć, że w połowie lat siedemdziesiątych powierzchnia uprawy była ponad dwukrotnie większa niż obecnie i wynosiła ok. 500 tys. ha. Co więcej, tuż po II wojnie światowej, w 1947 roku, w Polsce buraki uprawiano na większej powierzchni (209 tys. ha) niż w 2016 roku. Z zebranych buraków w sezonie 2016/17 wyprodukowano w Polsce 2,05 mln ton cukru, co stanowiło 13,3 proc. produkcji cukru w całej UE.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple