header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

W świecie dobranocek

Artykul

Tomasz Sagan z Bytomia i Aleksandra Cikała z Sosnowca zostali zwycięzcami tegorocznych Ogólnopolskich Turniejów na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik.

W tych najstarszych szkolnych konkursach branżowych startować mogą uczniowie klas trzecich zasadniczych szkół zawodowych. Tematyka obejmuje wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne w zakresie przedmiotów zawodowych poszerzonych o literaturę specjalistyczną.

Tradycyjnie już finałowe zmagania podzielone zostały na dwie cześci. Pierwszego dnia uczestnicy musieli się zmierzyć z testami sprawdzającymi ich wiedzę teoretyczną. Wszyscy mieli godzinę na zakreślenie poprawnych odpowiedzi na trzydzieści pytań. W kolejnym dniu w Cukierni Wincentego Wolaka oraz w Piekarni Leśnica Stanisława Kibało przystąpiono do zajęć praktycznych.

W tym roku młodzi cukiernicy w finale imprezy musieli przygotować tort o wadze do 3 kilogramów, 6 ciasteczek bankietowych, 6 figurek z marcepana lub masy plastycznej oraz eksponat z karmelu lub czekolady. Piekarze natomiast powinni w czasie 5 minut uformować jak najwięcej rogalików wyborowych, przygotować chleb okolicznościowy, uformować chałkę turecką i żydowską, przygotować 6 bułek (po dwie kajzerki, solanki i małgorzatki) oraz dowolny wyrób z ciasta półcukierniczego.

Temat przewodni dla obu turniejów był wspólny i brzmiał – W krainie dobranocek. Wybrany został nieprzypadkowo. W tym roku obchodzono 50. urodziny popularnego Reksia i 60. urodziny Misia Uszatka. Choć to raczej bokaterowie dobranocek rodziców dzisiejszych uczniów, to jednak nadal pozytwnie się kojarzą, a ich przygody chętnie są ogladane przez kolejne pokolenia.

Wśród prac nie brakowało sympatycznych figurek z różnych kreskówek z odległych czasów. Najbardziej popularny wśród uczestników był chyba jednak Krecik... Wszystkie prace oceniane były przez jury, w skład którego wchodzili zarówno nauczyciele przedmiotów zawodowych jak i mistrzowie szkolący młodzież zakładach rzemieślniczych.

W trzecim dniu turniejów we wrocławskim ratuszu zaprezentowano wszystkie konkursowe prace, ogłoszono wyniki i wręczono nagrody. Na ostateczny kształt klasyfikacji generalnej wpływ miała suma punktów uzyskanych w teście sprawdzającym wiedzę i części praktycznej konkursów. Co ciekawe, oboje tegoroczni zwycięzcy wygrali dzięki punktom zdobytym w części prakktycznej. Po teście sprawdzającym wiedzę teoretyczną byli poza pierwszą piątką.

W tym roku w finałowych zmaganiach wystąpiło zaledwie 12 adeptów piekarstwa i 20 uczniów w zawodzie cukiernika. Zakwalifikowanych zostało kilka osób więcej, jednak z różnych powodów nie wsyztskim udało się do Wrocławia dotrzeć.

Michał Dawid

Laureaci XXII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz

Miejsce

Imię i nazwisko

Szkoła

I miejsce

Tomasz Sagan

Zespół Szkół Usługowo-Rzemieślniczych, Bytom

II miejsce

Piotr Kunz

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, Gdańsk

III miejsce

Cezary Styczyński

Zespół Szkół Gastronomicznych, Gorzów Wielkopolski

IV miejsce

Róża Zienkiewicz

Zespół Szkół Spożywczych, Zabrze

V miejsce

Dawid Piątek

Zespół Szkół Zawodowych nr 5, Wrocław

VI miejsce

Łukasz Bicki

Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 15, Lublin

Laureaci XXII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik

Miejsce

Imię i nazwisko

Szkoła

I miejsce

Aleksandra Cikała

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, Sosnowiec

II miejsce

Michał Czerwiński

Zespół Szkół Spożywczych, Bydgoszcz

III miejsce

Michał Szwarczewski

Zespół Szkół nr 1, Wieluń

IV miejsce

Adam Bąk

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych, Grodzisk Wielkopolski

V miejsce

Barbara Bartoń

Zespół Szkół Spożywczych, Rzeszów

VI miejsce

Rokasana Górna

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, Niepołomice

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple