header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Bubble waffle

Artykul

Bąbelkowe gofry mają szansę stać się przebojem nadchodzących sezonów. Podbijają gastronomiczne rynki na kolejnych kontynentach.

Bubble waffles, po polsku nazywane bąbelkowymi goframi to typowy przykład tzw. street foodu – żywności dostępnej na ulicy, przygotowywanej na bieżaco i serwowanej z niewielkich budek czy food trucków.

Po raz pierwszy pojawiły się w Hongkongu i jak to obecnie bywa, dzięki mediom społecznościowym zyskały wielbicieli na całym świecie. Kiedy zawładnęły wyobraźnią młodych konsumentów trafiły też na inne kontynenty. Furorę robią w Rosji i Stanach Zjednoczonych. W ubiegłym roku zadebiutowały także w Polsce. W minionym sezonie można było na nie trafić w Poznaniu, Wrocławiu czy Warszawie. Ten rok zapowiada jednak ich ekspansję. Efekt świeżości, nowości i zaskoczenia oryginalną formą zrobi swoje.

Bubble waffle to zmodyfikowane gofry. Postają z takiego samego, biszkoptowego ciasta, ale w innej gofrownicy, która umożliwia tworzenie się charakterystycznych bąbli. Co ciekawe, bąble te można nadziewać w trakcie wypieku, co stwarza szerokie możliwości wykorzystania tych wafli. Serwować je można na słodko, ale równie smaczne mogą być w wersji wytrawnej – jako sandwicze z bekonem, dodatkiem mięsa czy z jajkiem. Świetnie komponują się także z aromatycznymi sosami (czosnkowym, barbacue, itp.).

Elastyczna struktura tego nietypowego gofra sprawia, że bardzo łatwo można ukształtować z niego rożek i wypełnić go nadzieniem. Najbardziej popularną formą jest wykorzystanie rożka jako wafla do lodów, w ktorym dodatkowo umieścić można bitą śmietanę, polewy, sosy czy posypki. Niedawno, taki sposób serwowania lodów wprowadziła do swej oferty białostocka Wytwórnia Lodów Prawdziwych „u Lodziarzy”. Deser pod dźwięcznie brzmiącą nazwą „Bąbel Wafel” z miejsca stał się prawdziwym hitem sprzedaży. W opinii przedstawicieli Wytwórni „u Lodziarzy”, kluczem do sukcesu „bąbla” jest właśnie smak oraz wygląd.

– Jak podkreślają sami klienci, bąbel wafel w zdecydowany sposób króluje nad goframi oferowanymi w większości punktów serwujących słodkie przekąski - przyznaje Paulina Daniłowicz, manager rozwoju sieci „u Lodziarzy”. – A do tego wyróżnia się zawartością - zdominowaną przez tradycyjne lody.

Bubble Waffle wypiekane są na bieżąco, bezpośrednio tuż przed podaniem, ponieważ ciasto, z którego są wyrabiane dość szybko zastyga. Uformować rożki można z nich gdy są jeszce ciepłe. Z tego względu nie można ich przygotować na zapas. Są zawsze świeże co stanowi ich dodatkowy walor.

Nie da się stworzyć bubble waffle bez odpowiedniego sprzętu. Specjalna gofrownica do ich wypieku przypomina plaster miodu. Proces produkcji jest prosty i trwa około trzech minut. Jest to produkt wysokomarżowy, jednostkowy koszt produkcji jest niski, a cena sprzedaży, uwzględniajaca efekt nowości, może być stosunkowo wysoka. Konieczne jest jednak serwowanie bąbelkowego wafla z nadzieniem w papierowej owijce, która umożliwi wygodną i higieniczną konsumpcję deseru.

Połączenie bąbelkowych gofrów z lodami to zaledwie jedna z możliwości. Paleta ich wykorzystania jest bardzo szeroka. Czas pokaże, czy „bąble” będą hitem jednego sezonu, czy też zadomowią się w cukierniach i lodziarniach na dłużej.

Sprzęt do przygotowania bubble waffle znajdziecie pod adresem:

www.lodytajskie.biz

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple