header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Futuropolis w Warszawie

Artykul

Michał Iwaniuk zwyciężył w polsko-węgierskich eliminacjach konkursu World Chocolate Masters. Oprócz licznych nagród zdobył najcenniejszą – prawo startu w finale w Paryżu.

W ostatnią niedzielę lutego, w pierwszy dzień targów Expo Sweet w Warszawie. odbyły się międzynarodowe eliminacje do finału konkursu World Chocolate Masters. Wzięło w nich udział sześcioro cukierników – dwoje Węgrów i czwórka Polaków. Wszyscy podczas przygotowań do tego wydarzenia musieli uzupełnić swą wiedzę z dziedziny... futurologii, nauki zajmującej się prognozowaniem przyszłości. Temat przewodni tej edycji konkursu zamknięto w haśle – Futuropolis (miasto przyszłości).

Uczestnicy, jak przystało na mistrzów cukiernictwa, mieli za zadanie przedstawić swą wizję przyszłości za pośrednictwem eksponatu z czekolady, czekoladowej przekąski w stylu take&go oraz czekoladowego ciasta. Ich całodzienną pracę pod kątem techniki, smaku, estetyki oraz rzemieślniczych umiejętności oceniało profesjonalne jury, w którego skład wchodzili: Włosi – Alberto Simoniato i Andrea Camastra, Belg Alexandre Bourdeaux, a także Bożena Sikoń-Wojtal, Michał Doroszkiewicz i Krzysztof Ilnicki (pełnił funkcję przewodniczącego).

Pracy cukierników przez cały dzień przyglądała się liczna publiczność. Widzowie mogli śledzić widowiskowy proces powstawania imponujacych rzeźb, zmagania z czekoladową materią i ...stresem, a także obserwować bardzo zaawansowane zawodowe umiejętności startujących. Każdy z nich w indywidualny sposób interpretował temat przewodni. Razem prezentowali jednak bardzo wysoki poziom.

Ciekawym wyzwaniem dla cukierników było przygotowanie czekoladowej przekąski do zjedzenia w drodze. To zupełnie nowe konkursowe zadanie, które pojawiło się w tej edycji imprezy. Zmusza ono cukiernika nie tylko do stworzenia ciekawego produktu, ale także wykreowania calego konceptu marketnigowego, łącznie z opakowaniem. I tu nie zabrakło oryginalnych pomysłów. Marcin Surdyk zaproponował czekoladowego „hamburgera” w rewelacyjnym, jadalnym opakowaniu. Kreacja ta została wyróżniona nagrodą przyznaną przez dziennikarzy mediów branżowych. Michał Iwaniuk połączył czekoladę z warzywami – pietruszką i marchewką. Powstały dwa ciekawe w smaku ciasteczka, które opakował w japońskim stylu. Wszyscy startujący wykazali się znakomitymi predyspozycjami wizjonerskimi i zaprezentowali pomysły, które mają szanse, często po drobnych modyfikacjach, na wdrożenie i stałą obecność w cukierniczym menu.

Poziom tegorocznego konkursu był bardzo wysoki. Różnice w czołowej trójce były minimalne. W Warszawie zwyciężył Michał Iwaniuk, drugie miejsce zajął Marcin Surdyk, a trzecie David Domonkos.

UCZESTNICY ELIMINACJI

Paweł Górny , 24 letni cukiernik-chocolatier z Gdańska. Wspótworzy firmę 100% Czekolady.

Michał Iwaniuk – Mistrz czekolady oraz szef cukierni w Airport Hotel Okęcie w Warszawie.

Przemysław Putynkowski – 22 latek. Od początku związany z Cukiernią Sowa w Bydgoszczy.

Marcin Surdyk - mistrz cukierniczy z ponad 20-letnim doświadczeniem. Od 2014 roku w Grupie Zeelandia. Lider Kreatywnego Zespołu i wykładowca Akademii Zeelandia.

David Domonkos – 23 letni cukiernik z Węgier. Specjalizuje się w cukiernictwie francuskim.

Greta Berta – cukierniczka z Węgier. Przez cztery lata pracowała w ekskluzywnym budapesztańskim hotelu Kempinski Corvinius.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple