header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Ashanti Atelier

Artykul

W Łodzi rozpoczyna działalność Międzynarodowa Szkoła Sztuki Kulinarnej. Zamierza szkolić profesjonalistów i amatorów. W bogatej ofercie szkoleń i warsztatów znajdzie się szereg interesujących propozycji dla cukierników.

Głód wiedzy

Nowoczesne centrum szkoleniowe to odpowiedź na potrzeby rynku. Od wielu lat jest tajemnicą poliszynela, że polski system edukacji zawodowej nie nadąża za oczekiwaniami i wyzwaniami współczesnej szeroko rozumianej gastronomii. Adeptom zawodu często brakuje wiedzy i umiejętności, ale za to mają ambicje i ogromne chęci do nauki. Spora część z nich w poszukiwaniu dobrych wzorców i zawodowych doświadczeń wyjeżdża za granicę. Jak się później okazuje, doskonale sprawdzają się w renomowanych lokalach we Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii czy we Włoszech. Polacy są uważani za dobrych, sprawnych i kreatywnych pracowników.

? Mamy w Polsce mnóstwo zdolnych ludzi, którzy w przyszłości mogą zostać znakomitymi cukiernikami czy szefami kuchni, trzeba tylko dać im szanse ? przekonuje Małgorzata Michalska, założycielka Ashanti Atelier ? Międzynarodowej Szkoły Sztuki Kulinarnej. ? Nie wszystkich stać na kosztowne zagraniczne szkolenia. Dlatego my zamierzamy nieco zmienić model edukacji. Postanowiliśmy stworzyć miejsce, w którym będzie można znaleźć specjalistyczną wiedzę i spotkać najlepszych specjalistów z kraju i zagranicy. W naszej szkole, chyba jedynej tego typu w Polsce, będzie można rozwijać swe umiejętności pod okiem utytułowanych mistrzów i trenerów o międzynarodowej renomie. Chcemy, by efektem szkoleń było nie tylko zdobycie przez uczestników gotowych, nowych receptur, ale przede wszystkim zrozumienie procesu technologicznego, sposobu powstawania nowego produktu, zdobycie wiedzy pozwalającej na przygotowanie samodzielnych gastronomicznych kreacji.

Elitarna kadra

W rozwoju zawodowych umiejętności uczestnikom szkoleń będą pomagać znakomici praktycy z Polski i zagranicy. Wśród wykładowców, którzy potwierdzili chęć współpracy z łódzką szkołą, jest m.in. Barry Colenso, złoty medalista olimpiady kulinarnej, zdobywca kulinarnego pucharu świata, współtwórca tortu ślubnego dla księcia Williama i księżnej Kate. Swą wiedzą z polskimi słuchaczami podzieli się także Walter Vogt, znany cukiernik z Argentyny, który zawodowe życie związał z Hiszpanią. Przez 10 lat był wykładowcą w barcelońskiej szkole Espai Sucre. Obecnie jest niezależnym konsultantem gastronomicznym, doradza cukiernikom i restauratorom na całym świecie. Jego specjalnością są desery restauracyjne. Świat szefów kuchni w tym gronie reprezentuje Andrea Camastra, Włoch prowadzący restaurację Senses w Warszawie, która została wyróżniona gwiazdką Michelin i trafiła na listę 50 najlepszych restauracji na świecie.

Imponująco wygląda też lista specjalistów polskich. Wśród nich są: Iwona Niemczewska, absolwentka Le Cordon Bleu, właścicielka restauracji Z drugiej strony lustra w Szczecinie, Bożenna Sikoń-Wojtal, znakomity cukiernik, zawodowy autorytet i juror wielu krajowych i zagranicznych konkursów, Michał Doroszkiewicz, niezwykle utytułowany cukiernik, uczestnik i juror wielu międzynarodowych konkursów, doradca z zakresu nowoczesnego cukiernictwa Maciej Rosiński, szef kuchni w restauracji Affogato w Łodzi, którego ogromną pasją jest cukiernictwo i Marcin Paździor, mistrz czekolady, trener o konsultant o uznanym dorobku w kraju i zagranicą. Z pewnością z czasem lista ta zostanie uzupełniona, trwają bowiem jeszcze rozmowy i negocjacje.

Profesjonalizm wykładowców szkoły gwarantuje jej założycielka. Małgorzata Michalska to osoba znana w świecie gastronomii. Ma 25-letnie doświadczenie w międzynarodowych koncernach. Pracowała m.in. w Barry Callebaut, ADM czy Phillip Morris, zarządzała Akademią Czekolady w Łodzi, doskonale poznała rynek czekolady, współpracowała z najlepszymi cukiernikami i szefami kuchni.

Nowoczesna infrastruktura

Ashanti Atelier ma być miejscem otwartym zarówno na potrzeby profesjonalistów, jak i amatorów. Będzie szkolić szefów kuchni, cukierników, baristów i barmanów, a także miłośników kulinariów chcących rozwijać swe hobby. Oprócz wiedzy dotyczącej sztuki kulinarnej będzie tu można znaleźć informacje na temat prowadzenia i rozwijania biznesu gastronomicznego. Szkoła zamierza organizować także eventy, imprezy integracyjne, wydarzenia specjalne i okolicznościowe. W założeniu pomysłodawców ma być miejscem tętniącym życiem, edukującym nie tylko specjalistów, lecz także konsumentów, choćby przez poszerzanie ich świadomości kulinarnej.

Międzynarodowa Szkoła Sztuki Kulinarnej zajmuje powierzchnię 500 metrów kwadratowych. Znajdują się na niej trzy sale szkoleniowe ? jedna dla szefów kuchni, dwie dla cukierników. Każda z sal jest wyposażona w profesjonalny sprzęt renomowanych firm. W każdej przygotowano 12 stanowisk pracy. W planach szkoły znajdą się trwające dwa?trzy dni szkolenia tematyczne. W dalszym etapie rozwoju placówki, są planowane dłuższe, nawet kilkumiesięczne kursy zawodowe.

Bieżącą ofertę i kalendarium szkoleń warto śledzić za pośrednictwem strony: www.ashanti.pl.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple