header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Kremówka w Rzeszowie

Artykul

Papieska kremówka kojarzona z Wadowicami od wielu lat jest symbolem Rzeszowa. Co roku jest jej tu więcej...

Pomysł zrodzil się w 2007 roku. Grupka rzeszowskich cukierników pod kierunkiem Kazimierza Raka (Cukiernia J. Orłowski i K. Rak) postanowiła uczcić rocznicę urodzin Jana Pawła II. W majową niedzielę w pobliżu dnia urodzin polskiego papieża przygotowali jego ulubione ciastko ? kremówkę, o której wspominał podczas ostatniej wizyty w Polsce. W 2007 roku przygotowali 87 metrów ciasta ? tyle ile lat obchodziłby wtedy Karol Wojtyła. Kremówką poczęstowano mieszkańców miasta. Posmakowała!

Oryginalny pomysł okazał się prawdziwym ?strzałem w dziesiątkę?. Zyskał przychylność mieszkańców i władz miasta. Z biegiem kolejnych lat papieska kremówka stała się prawdziwą wizytówką stolicy Podkarpacia. Z każdym rokiem rosła też o kolejny metr. W tym roku liczyła aż 96 metrów, bo 96 lat temu urodził się Karol Wojtyła.

Jak twierdzą organizatorzy, papieska kremówka jest formą dzienkczynienia za pontyfikat papieża Jana Pawła II, za jego wizytę w Rzeszowie, a także jego beatyfikację, a potem i kanonizację. Wydarzenie organizowane w majową niedzielę ma charakter rodzinnego święta. Jest okazją do spotkania mieszkańców miasta przy wspólnym stole.

W tym roku, wyjątkowo, papieską kremówkę przygotowano pod koniec lipca. Słodki deser zaserwowano nie tylko mieszkańcom miasta, ale także, a może przede wszystkim, gościom, którzy odwiedzili miasto w ramach Światowych Dni Młodzieży. Ciasto serwowano w hali spportowej Podpromie. Ugoszczono nim kilka tysiący młodych ludzi z całego świata. Kremówka dotarła także do chorych dzieci przebywających w szpitalu i pracowników miejskich instytucji.

Jak podkreślał Kazimierz Rak, tak ogromne przedsięwzięcie nie byłoby możliwe do przygotowania bez ogromnego wsparcia i zaangażowania bardzo wielu sponsorów. W tym roku współorganizatorem wydarzenia był Cech Rzemiosł Wielobranżowych w Rzeszowie.

Od lat ciasto na papieską kremówkę powstaje w cukierni w Zaczerniu. Wykańczane jest w pracowni Kazimierza Raka i Juliana Orłowskiego ?Na Miodowej? w Rzeszowie. W przyszłym roku organizatorzy powróca do majowego terminu i przygotują kremówkę o długości 97 metrów. Warto zaplanować sobie w tym czasie wizytę w Rzeszowie.

***********

Do wykonania tak gigantycznej kremówki potrzeba około 300 kg mąki, 800 litrów mleka, 150 kg cukru, 3 tysięcy jaj, 25 litrów rumu, 200 kg masła, 800 kg margaryny, 50 kg rodzynek, 25 kg cukru pudru do posypania, 200 kg proszku budyniowego. Praca nad taką dużą liczbą ciastek trwa 3 dni.

*******

W tym roku przygotowanie papieskiej kremówki w Rzeszowie wsparły firmy:

Vortumnus, Master Martini. Barbara Luijckx, Kruszwica, Savpol, Polmarkus, Eco Trade, Credin, Zeelandia, Modecorn, FH Tajfun, Piekarnia-Cukiernia U Duszy, Awimex, Piekarnia Jan Wszołek, Piekarnia Chle-Buś, Cukiernia Monika, Cukiernia Mikołąj, Cukiernia Iza.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple