header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Atrakcyjne zmiany

Artykul

Już po raz trzeci młodzi adepci sztuki cukierniczej zmierzą się w prestiżowym konkursie organizowanym przez Akademię Mistrza.

W tym roku uczestnicy zabawy staną przed szczególnie trudnym zadaniem - będą musieli nie tylko wspiąć się na wyżyny swoich umiejętności technicznych, ale też za ich pomocą przenieść nas na największe areny sportowe świata. Tematem zmagań w III edycji Bake&Play jest bowiem sport.

Sport to emocje

? Tegoroczne lato było zdominowane przez sport. Emocjonowaliśmy sięsukcesami polskich piłkarzy na Euro 2016 we Francji, podziwialiśmy sportowców, którzy zdobywali medale na Igrzyskach Olimpijskich w Rio de Janeiro. I choć to wszystko już za nami, chcemy by ten sportowy nastrój znalazł swój wyraz w pracach naszych uczestników ? mówi organizator konkursu i jeden z jurorów Jacek Zięba z ZT Kruszwica.

Sportowa edycja Bake & Play nie tylko tematem nawiązuje do największych imprez jak Olimpiada czy Euro. Także rozmach zabawy ma prawdziwie mistrzowską skalę.

? Poziom prac prezentowanych w poprzednich dwóch odsłonach konkursu skłonił nas do podniesienia poprzeczki - zarówno dla uczestników, jak i dla nas - organizatorów. Z jednej więc strony stawiamy przed młodymi cukiernikami trudniejsze niż dotąd zadanie, z drugiej przygotowaliśmy nagrody godne cukierniczych igrzysk - zapewnia Jacek Zięba. ? Po raz pierwszy na zwycięzców konkursu czekają nagrody finansowe. Oprócz nich przygotowaliśmy bardzo atrakcyjne nagrody rzeczowe - związane zarówno z cukiernictwem, jak i ze sportem. Wszyscy laureaci wezmą też udział w specjalistycznych, prestiżowych warsztatach cukierniczych, które poprowadzi Mieczysław Chojnowski, mistrz świata w cukiernictwie.

Więcej laureatów i nagród

Uczestnicy konkursu zdają sobie sprawę, że liczy się nie tylko zwycięstwo, bo już sam trening i możliwość prezentowania swoich prac, pozwalają im rozwijać umiejętności i pokazywać swój talent w cukierniczym świecie. Mimo to organizatorzy Baka&Play są świadomi, że nagrody i wyróżnienia są ważne. Dlatego postanowili zwiększyćliczbę laureatów.

- W poprzednich edycjach czuliśmy, że nie wszystkie osoby, które zachwyciły nas talentem, umiejętnościami i kreatywnością mogliśmy docenić. Liczba szalenie zdolnych ludzi okazała się po prostu większa niż zakładaliśmy ? tłumaczy Jacek Zięba. ? Dlatego w tym roku postanowiliśmy przyznać więcej nagród. Prawdopodobnie znów będziemy mieli uczucie niedosytu, jednak więcej osób będzie mogło poczućsię przez nas docenionych ? ocenia organizator konkursu i dodaje, że wszyscy laureaci będą mogli wziąć udział w warsztatach cukierniczych, które młodzi ludzie uważają za najważniejszą nagrodę.

Swoboda

Choć organizatorzy postanowili wyróżnić więcej osób, o miejsce w grupie laureatów wcale nie będzie tak prosto. Zadanie tegorocznej edycji jest bowiem szczególne.

? Tym razem uczestnicy będą musieli wykonać tylko jedną pracę, jednak o dużym stopniu trudności. Praca składa się z dwóch elementów. Pierwszym z nich jest ciasto o tematyce sportowej. Drugim, dwie jednakowe figurki, które nie będą elementem dekoracji ciasta ? wylicza Jacek Zięba.

Kształt i smak ciasta nie zostały określone - wszystko po to, by uczestnicy mogli wykazać się kreatywnością, zarówno jeśli chodzi o podejście do tematu, jak i łączenia smaków. Jedynym obostrzeniem, jakie muszą wziąć pod uwagę uczestnicy, jest wykorzystanie jednego ze składników obowiązkowych: gruszki, imbiru lub orzechów włoskich. Wytyczne dotyczące drugie elementu - identycznych figurek, które nie są częścią dekoracji ciasta, są z kolei jasno określone. Waga jednej nie może przekroczyć 100 gram. Muszą być wykonane z masy cukrowej, marcepana lub czekolady. ? Nie będziemy wprowadzać ograniczeń, czy mają to być sylwetki sportowców, sprzęty np. rowery czy piłki lub jeszcze inne elementy, związane ze sportem. Uczestnicy sami zawieszą więc sobie poprzeczkę trudności. Oczywiście im bardziej skomplikowane będą prace, tym wyższa ocena jurorów, jednak podstawowym kryterium będzie tu identyczność obu figurek - zastrzega organizator konkursu. I dodaje: ?W przyszłej pracy, umiejętność tworzenia takich samych elementów dekoracyjnych np. 20 identycznych róż, bardzo się przyda młodym cukiernikom.

Szczegółowe informacje

Trzecia edycja konkursu Akademii Mistrza rusza 1 października br.. Na zalogowanie się, wypełnienie kwestionariuszy zgłoszeniowych i wysłanie prac uczestnicy będą mieli czas do 15 listopada.

Wszystkie niezbędne informacje dotyczące konkursu zamieszczone są na stronie konkursu, a także trafiły do szkół i zakładów, gdzie młodzi ludzie odbywają praktyki. ? Mamy nadzieję, że po raz kolejny będziemy mogli liczyć na pomoc nauczycieli i mistrzów, przyjaciół Akademii Mistrza, którzy otoczą swoich uczniów opieką i pomogą im znów nas zaskoczyć profesjonalizmem i kreatywnością. Dla mentorów także przygotowaliśmy nagrody, by choć w taki sposób docenić ich wysiłek, dzięki któremu młodzi ludzie mogą rozwijać swój talent i pasje, a zawód cukiernika staje się coraz bardziej prestiżowy i ceniony - mówi organizator konkursu.

Wszystkie informacje dotyczące III edycji Bake&Play, w tym regulamin konkursowy, zostaną zamieszczone na stronie www.akademiamistrza.pl/bakeandplay. Wszystkie newsy będą też publikowane na profilu wydarzenia na Facebooku: www.facebook.com/akademiamistrza.

Justyna Stefańska

Ważne adresy:

www.akademiamistrza.pl/bakeandplay

www.facebook.com/akademiamistrza

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple