header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Mistrzowski deser

Artykul

Mathieu Dierinck to wschodząca gwiazda belgijskiego cukiernictwa. Ten młody, bo niespełna 30-letni cukiernik wraz z Nicolasem Arnaud w styczniu tego wygrał konkurs European Pastry Cup (Cukierniczy Puchar Europy) w Genewie. Impreza ta była kontynentalnymi eliminacjami do przyszłorocznych Cukierniczych Mistrzostw Świata w Lyonie. Obok Belgów, do tego najważniejszego konkursu zakwalifikowali się także Duńczycy i Szwedzi.

W Szwajcarii belgijska ekipa zaprezentowała pracę inspirowaną postacią Dragon Ball Z, bohatera japońskiej mangi. Uwagę jurorów zwróciły nie tylko mistrzowsko wykonane eksponaty ale także oryginalne smaki konkursowych prac.

Mathieu Dierinck na co dzień pracuje jako doradca technologiczny firmy Callebaut i w tej roli gościł ostatnio w Akademii Czekolady w Łodzi. W trakcie dwudniowego szkolenia prezentował polskim cukiernikom swój konkursowy,mistrzowski deser talerzowy. W jego skład wchodziły m.in.: rolada z ganaszem, confit z marakują i morelą, beza cytrynowa, kruszonka pomarańczowa oraz sorbet z limonką i papedą (kaffir lime). Uczestnicy spotkania pod okiem mistrza mieli okazję przygotowac także świeże desery czekoladowe, brytyjskie babki piaskowe (pound cake migdałowe, marble, Katarina), tartaletki czy gateau misarable 2.0.

Uczestnicy warsztatów, w trakcie dwóch intensywnych dni szkolenia mieli okazję wykorzytstać szereg cukierniczych technik i podejrzeć tajniki warsztatu znakomitego cukiernika.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple