header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Wózki idealne do pieczywa

Artykul

? Pierwsze trzy wózki kupiłem z dziesięć lat temu. Teraz mam ich siedemnaście i w najbliższym czasie planuję zakup kolejnych. Są nieocenione przy studzeniu wyciągniętego z pieca chleba ? mówi Wojciech Piekielnik.

Niewielka, rzemieślnicza piekarnia leży w miejscowości Miedzna Murowana, na obrzeżach województwa łodzkiego. To rodzinny zakład z ponad 30-letnią historią. W jego centrum znajduje się pamiętający początki firmy piec ceramiczny. Wojciech Piekielnik, niemal równieśnik piekarni, kontunuuje rodzinne tradycje. Zakład prowadzi wraz z mamą Leokadią, a zawód przejął po ojcu Stanisławie, który wypiekał chleb przez ponad pół wieku.

- Sprzedajemy w okolicznych miastach i miejscowościach: Opocznie, Tomaszowie Mazowieckim, Końskich, Paradyżu, Żarnowie. Specyfika tego rynku jest taka, że blisko 90 procent produkcji chleba trafia do sklepów jako pieczywo krojone. Klienci tu lubią wygodę ? mówi wWojciech Piekielnik.

Zatrudniający kilkanaście osób zakład pracuje na jedną, nocną zmianę. Przed świtem, pokrojony i zapakowany chleb musi być wyekspediowany do punktów sprzedaży. Jednym z kluczowych etapów procesu produkcji jest więc studzenie gorącego pieczywa. Czynność ta musi być zoptymalizowana, by chleb mógł jeszcze trafić na automatyczną krajalnicę, a później do woreczków.

- Wózki z ULTRA POWER w studzeniu chleba sprawdzają się idealnie ? przekonuje Wojciech Piekielnik. ? Dzięki ażurowym półkom chłodzenie następuje na wszystkich powierzchniach. Wysoka temperatura oddawana jest zarówno z góry bochenka, jego boków oraz spodu. W porównaniu do studzenia na wózkach z półkami z desek czas skraca się dwu-, trzykrotnie.

Wykonane ze stali chromowanej wózki ULTRA POWER w piekarni w Miedznej Murowanej obecne są od ponad dziesięciu lat. Te pierwsze, służą do tej pory. Nadal zachowują nie tylko walory funkcjonalne ale także estetyczne. Wyglądem niewiele odbiegają od tych najnowszych.

- Rzeczywiście mają wiele zalet ? mówi Wojciech Piekielnik. ? P rzede wszystkim są bardzo wygodne w bieżącej eksploatacji. Są lekkie, a przy tym wytrzymałe. Kółka są bardzo zwrotne, dzięki czemu wózkami łatwo się manewruje i je przemieszcza. Nie ma też problemu by utrzymać je w czystości. Mycie jest banalnie proste.

Dzieięcioletnie doświadczenie w eksploatacji sprzętu upoważnia jednak także do racjonalizatorskich spostrzeżeń. Zdaniem Wojciecha Piekielnika standartowy, ośmiopółkowy wózek warto wyposażyć w dodatkową, dziewiątą, półkę. Dzięki temu, w istotny sposób zwiększy się jego możliwości załadowcze. Każda półka może bowiem pomieścić 26 małych bochenków. Przy zakupie wózków warto też dodatkowo zaopatrzyć się w plastikowe elementy mocujące półki na stalowych rurkach. Elementy te przy demontażu półek często ulegają uszkodzeniu, dobrze więc mieć dodatkowe w zapasie.

- Konstrukcja wózków ULTRA POWER jest tak pomyślana, by z ich złożeniem poradzić mógł sobie każdy ? mówi piekarz z Miedznej. ? Samemu można też modyfikować ustawienia półek, mocując je wedug indywidualnych potrzeb. Przestrzenie między poziomami mogą być regulowane.

W piekarni Wojciecha Piekielnika wózki ULTRA POWER używane są wyłącznie do studzenia pieczywa. Tymczasem sprzęt ten można wykorzystać także w magazynach do przechowywania produktów. Jako regały mogą być mobline (na kółkach), bądź stacjonarne.

? W ciągu trzydziestu lat zakład nieco się zmienił, został rozbudowany ? opowiada Wojciech Piekielnik. ? N ie zmieniła się jednak filozofia produkcji. To jest i będzie piekarnia rzemieślnicza. Produkujemy pieczywo na zakwasie, sami go prowadzimy. Ale by utrzymać mocną pozycję na rynku musimy się rozwijać, inwestować. Teraz przymierzam się do zakupu pieca Heina, w istotny sposób będę mógł zwiększyć powierzchnię wypiekową. Na liście zakupów mam też kolejne wózki.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple