header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Europa w Warszawie

Artykul

Tegoroczna edycja targów Expo Sweet po raz kolejny dowiodła, że Polska ma dojrzały rynek cukierniczo-piekarski, na którym warto i trzeba w atrakcyjny i interesujący sposób prezentować i komunikować nowości sezonu.

Zaledwie miesiąc po najważniejszych w lodziarsko-cukierniczej branży targach w Rimini w Warszawie pokazano niemal wszystkie najciekawsze nowości produktowe. Nie zabrakło też absolutnych nowinek sprzętowych, które od niedawna elektryzują profesjonalistów, a które światowe premiery miały ledwie kilka tygodni wcześniej. Warszawska impreza pełnymi garściami czerpie z doświadczeń europejskich targów specjalistycznych przenosząc na rodzimy grunt to co w nich najciekawsze.

W tym roku na targowych gości czekały nie lada niespodzianki. Na stoiskach wystawców mogli spotkać prawdziwych mistrzów zawodu, uznane autorytety, które dzieliły się swoją wiedzą i doświadczeniem. Na stoisku firmy Master Martini serwowano deser lodowy o smaku borowików, ten sam, który kilka miesięcy wcześniej zdobył mistrzowski tytuł na konkursie w Mediolanie. Firma Comprital Polska gościła u siebie Mattia Mainardiego, jednego ze zwycięzców konkursu lodziarskiego Marco Polo w Szanghaju i Emanuele di Biase, światowego eksperta specjalizującego się w kuchni wegeńskiej. Obaj przez wyszystkie targowe dni prezentowali jak tworzyć torty i desery lodowe oraz przygotowywali desery i lody wegańskie. Gościem specjalnym firmy Geth był Christopher Zunic, który każdego dnia wypiekał pieczywo z wykorzystaniem kwasu pszennego TradiLevain. Prezentacji i pokazów ?na żywo? było znacznie więcej i wszystkie cieszyły się ogromnym zainteresowaniem zwiedzających.

Co warte podkreślenia, wystawcy nie tylko prezentowali swą ofertę, ale także starali się jak najpełniej zaspokoić głód wiedzy zwiedzających. Podczas pokazów dyskutowano, wymieniano zawodowe doświadczenia, dzielono się spostrzeżeniami. Targi żyły dwustroną komunikacją, tętniły pulsem branży.

W trakcie minionych lat Expo Sweet wypracowały bardzo ciekawą formułę. Targi te są nie tylko imprezą wystawienniczą, ale także atrakcyjnym eventem. Każdego dnia uwagę gości ogniskują konkursy i wydarzenia około targowe. W tym roku warto odnotować odnowioną formułę konkursu na tort okolicznościowy, atrakcyjne i stojące na wysokim poziomie mistrzostwa Polski w przygotowaniu deseru czy mistrzostwa Polski szkół cukierniczych. O konkursach tych szerzej napiszemy w kwietniowym wydaniu czasopisma.

Od szeregu lat targi Expo Sweet starają się wychodzić poza branżowe granice. Dzięki zaangażowaniu organizatorów odwiedzają je celebryci, trendsetterzy, politycy. W tym roku gościem specjalnym była Anna Komorowska, była Pierwsza Dama, która patronowała wydaniu monumentalnej pozycji ?Wykwintne desery polskie?, okazałej książce, którą promowano podczas targów. Wśród targowych gości można też było dostrzec byłego wicepremiera Janusza Piechocińskiego. W trakcie czterech dni targi odwiedziło blisko 15 tysięcy osób. Najwięcej, bo aż 4 tys. w niedzielę.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple