header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Znowu Włosi

Artykul

Nie udało się powtórzyć sukcesu sprzed dwóch lat, kiedy polska ekipa startująca w Coppa del Mondo della Gelateria stanęła na trzecim stopniu podium. Tym razem nasza reprezentacja zajęłą odległe, dziewiąte miejsce. Szkoda, bo praca Polaków była interesująca.

Sensacji nie było. Prestiżowe trofeum zdobyli Włosi. Za nimi znaleźli się cukiernicy z Hiszpanii i - co można uznać za niespodziankę - Australli. Odbywający się co dwa lata lodziarsko-gastronomiczny konkurs staje się przewidywalnym wydarzeniem. Najwyższe miejsce zajmują na zmianę reprezentanci Włoch i Francji. Zgodnie z regulaminem, zwycięzca nie może startować w kolejnej edycji. Pozostali pretendenci do tytułu powalczyć więc moga o pozostałe miejsca na podium.

Obiektywnie trzeba jednak przyznać, że Włosi niezmiennie prezentują mistrzowski poziom. Za każdym razem potrafią zaskoczyć oryginalnymi rozwiązaniam. Tym razem do finałowego bufetu, który wieńczył konkurs dodali żywe akwariowe rybki, które pływały w niewielkich naczyniach i doskonale się komponowały z całością prezentacji. Także pojedyncze elementy ich pracy wyróżniały się starannością i miały swój charakter. W efekcie zdobli ponad 200 punktów więcej niż kolejni w klasyfikacji Hiszpanie.

W tegorocznym konkursie wzięło udział 13 narodowych ekip. Obok Polaków oraz wymienionych już laureatów byli także Amerykanie, Argentyńczycy, Chilijczycy, Japończycy, Marokańczycy, Meksykanie, Szwajcarzy, Urugwajczycy, i reprezentanci Singapuru. Niemal w ostatniej chwili, podobnie jak dwa lata temu wycofali się Niemcy.

Każda z drużyn liczyła czterech zawodników. W trakcie trzech konkursowych dni mieli oni za zadanie przygotowanie kilku prac. Były to: dekoracyjny puchar lodowy, tort lodowy, lody z udziałem tajemniczego składnika znajdującego się w tzw. mystery box, wytrawna przystawka z lodami gastronomicznymi, monoporcje z czekolady, a także prezentacje artystyczne ? rzeźba lodowa i eksponat cukrowy croccante. Wszystkie konkursowe elementy musiały się znaleźć w finałowym bufecie.

Polska ekipa składała się z doświadczonych, aczkolwiek debiutujących w międzynarodowym konkursie cukierników. Kapitanem był lodziarski mistrz Polski z ubiegłego roku Paweł Petrykowski, który odpowiadał za kompozycje baz lodowych. Marek Moskwa przygotowywał eksponat z cukru, Michał Wiśniewski danie gastronomiczne, a Maciej Majzon-Wójtowicz wykonał lodową rzeźbę. Team managerem i równocześnie członkiem jury był Michał Doroszkiewicz, który przed dwoma laty startował w tym konkursie.

Polacy zaprezentowali się z dobrej strony. Przygotowali ciekawą prezentację zatytułowaną ? Odswieżająca natura lasu. Podali m.in czekoladowe lody z czarnym sezamem, lody z białej czekolady z dodatkiem soku z selera, lody z trawą żubrową. W przystawce gastronomicznej znalazły się lody z drożdży oraz lody z sokiem z buraka i czerwonego wina. Elementem eksponatu z croccantu była bardzo realistycznie wykonana sójka, a lodowa rzeźba przedstawiała jelenia.

Coppa del Mondo della Gelateria to bardzo prestiżowy konkurs, który szczególnie we Włoszech cieszy się ogromną popularnością. W tym roku miał świetną oprawę. Jego arena znajdował się tuż przy głownym wejściu na targi SIGEP. Zmagania uczestników można było śledzić na wielkim telebimie. Wśród jurorów znaleźli się prawdziwi mistrzowie - Giancarlo Timballo, Sergio Dondoli, Stephan Didier. Pewnym zgrzytem była jednak ceremonia wręczenia nagród. Wieńczące konkurs wydarzenie mocno się opóźniło ze względu na problemy z podliczeniem punktacji. W trakcie ponad godzinnego oczekiwania na werykt jury, międzynarodowe gremium skazane było na niekończące się wspomnienia uczestników poprzednich edycji. Opowieści snuto wyłącznie po włosku...

Za dwa lata kolejna, ósma edycja konkursu. Nie będzie w nim Włochów, ale z pewnością pojawią się Francuzi. Czy wśród startujących ekip po raz trzeci z rzędu wystąpi reprezentacja Polski? Krajowe eliminacje do Coppa del Mondo della Gelateria odbędą się podczas przyszłorocznych targów Expo Sweet w Warszawie.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple