header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Spotkanie z Maestro

Artykul

Nowy cykl zainaugurowała Akademia Mistrza. Spotkania z międzynarodowymi cukierniczymi autorytetami to znakomity sposób na rozwój i poszerzenie zawodowych umiejętności oraz wzajemną inspirację.

Seminaria czy warsztaty prowadzone przez uznane światowe sławy od dawna cieszą się sporym powodzeniem, ale Akademia Mistrza Kruszwicy postanowiła w atrakcyjny sposób poszerzyć szkoleniową formułę. Merytoryczny wykład połączono z wydarzeniem towarzyskim. Efekt okazał się wyśmienity.

Włoch Leonardo di Carlo, pierwszy zagraniczny gość Akademii, to jeden z ciekawszych współczesnych europejskich cukierników, uważany jest za prekursora naukowego cukiernictwa. W swych recepturach stara się zawierać matematyczne proporcje, eksperymenty i doświadczenia. Jego zdaniem, intuicja to za mało, by realizować nowe pomysły. W nowoczesnym cukiernictwie, tak jak w wielu innych dziedzinach życia, potrzebna jest solidna wiedza naukowa. Jego książka ?Tradizione in Evoluzione? uważana jest za doskonały podręcznik nowoczesnego cukiernictwa.

Na zaproszenie Akademii Mistrza Leonardo di Carlo spotkał się z polskimi kolegami z branży. Warsztaty, które poprowadził nie odbyły się jednak w zakładzie produkcyjnym czy centrum technologicznym ale w nowoczesnym hotelu Tiffi w Iławie. W znakomicie zaaranżowanym wnętrzu z amfiteatralną widownią, uczestnicy szkolenia mogli słuchać wykładu, zadawać rodzące się na bieżaco pytania, a na telebimach przyglądać się najdrobniejszym elementom prezentacji. W przerwach mieli także możliwość degustować przygotowane wyroby i je komentować.

Di Carlo przedstawił pięć receptur. Skupił się na włoskiej klasyce (np. tiramisu, panna cotta), sięgnął po orzechy, pistacje, migdały, świeże owoce. Jego propozycje nie były jednak oczywiste, wszystkie zawierały autorski element i szczegółowo zostały opisane w wydanej na warsztaty broszurze. Omawiając poszczególne etapy wykonywania deserów zwracał uwagę na kolejne czynności oraz tzw. punkty krytyczne, decydujące o powodzeniu efektu końcowego.

Leonardo di Carlo okazał się człowiekiem bezpośrednim. Był otwarty na pytania i sugestie z widowni, dzielił się wiedzą, doświadczeniem, a słuchaczy traktował po partnersku i koleżeńsku. W przerwach chętnie rozmawiał, pozował do wspólnych zdjęć.

Organizatorom udało się stworzyć w Iławie świetną atmosferę. Spora w tym zasługa tłumaczącego na język polski prezentację Rafaelle Derosa. Udowodnił on, jak ważna, podczas wykładu, jest rola tłumacza.

Udana inauguracja nowego cyklu Akademii Mistrza rozbudziła apetyt na kolejne inspirujące wydarzenia z udziałem światowych kreatorów cukierniczych trendów.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple