header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Inspirowane tradycją

Artykul

Szeroką piekarsko-cukierniczą ofertę zaprezentowała na targach IBA firma IREKS. Nowe produkty z jednej strony nawiązują do tradycyjnych smaków, z drugiej śmiało korzystają z nowatorskich połączeń i ciekawych pomysłów z różnych części świata. Temat przewodni prezentacji brzmiał: Tradycja spotyka się z trendami.

Stoisko firmy IREKS było jednym z najbardziej imponujących na monachijskich targach. Przez wszystkie dni ekspozycji tętniło życiem i wypełnione było licznymi gośćmi. Niemiecki producent piekarsko-cukierniczych mieszanek przygotował atrakcyjne nowości, które znakomicie odpowiadają na zmieniające się oczekiwania konsumentów.

Tasty Trends ? czyli smakowe trendy, to jedno z głównych haseł targowej prezentacji firmy IREKS. Odnosiło się on zarówno do wyrobów piekarskich, jak i cukierniczych. W wydzielonych strefach każdego dnia powstawały nowe produkty, które degustowane były przez zwiedzających. Wybór był imponujący. Oto próbka oferty firmy IREKS.

REX DURUM

Pszenica twarda (Triticum durum) to jedna z najstarszych roślin, która od wieków uprawiana była w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce. Obecnie z powodzeniem wykorzystywana jest w krajach śródziemnomorskich zwłaszcza do produkcji makaronu. Na jej bazie IREKS opracował mieszankę do produkcji pieczywa, które może być atrakcyjną alternatywą dla tradycyjnych wyrobów pszennych. Na targowym stoisku każdego dnia powstawały wyśmienite chleby, bagietki i bułki, których bazą była mieszanka 10% Clean Label (z czystą etykietą).

Mąka durum w porównaniu z tradycyjną mąką pszenną zawiera więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu czy cynku, a także witamin z grupy B i kwasu foliowego. Zawiera również luteinę, chroniąca przed działaniem wolnych rodników. Łagodny zakwas powstały na bazie durum nadaje wyjątkowy aromat wypiekanym produktom.

REX CHIA

W ostatnich latach chia przebojem zdobywa światowe rynki produktów spożywczych. Nasiona rośliny, znanej już w czasach prekolumbijskich Majom i Aztekom, charakteryzują się wyjątkowymi wartościami odżywczymi i prozdrowotnymi. Są prawdziwą skarbnicą kwasów omega-3, zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy i wysokiej jakości białka. Przy całym bogactwie cennych składników charakteryzuje je niewielka kaloryczność. Chia w języku Majów była odpowiednikiem słowa ?siła?. Dziś produkty zawierające nasiona chia szczególnie polecane są dla osób aktywnych, uprawiających sport, dbających o sylwetkę.

IREKS proponuje mieszankę 50% Chia Mix idealnie pasującą do przygotowania bułek, chlebów i bagietek. Na stoisku częstowano gości przysmakami CHIAbatta (nazwa sugeruje podobieństwo do ciabatty) oraz CHIApan.

NASIONA I ZIARNA

Batony i chleb z ziaren zbóż to stosunkowo nowe produkty na piekarskich półkach. Do ich produkcji nie używa się drożdży. Są bogate w dodatki typu migdały, pestki słonecznika i dyni, suszone owoce (żurawina). To energetyczne i zdrowe przekąski, po które chętnie sięgają osoby dbające o sylwetkę, uprawiające sport. Obok tradycyjnych batonów i chlebków IREKS proponuje wykorzystanie nasion i ziaren do produkcji przekąsek na patyku, przypominających popularne lizaki. Oryginalna forma przyciąga uwagę i zaskakuje konsumentów. Ma dodatkowy, spory marketingowy potencjał.

Atrakcyjne produkty przygotowywano tu z mieszanki ZIARNO DO ZIARNA, bez dodatku mąki i drożdży, ale za to z czystą etykietą (Clean Label). Mieszanka ta jest już znana i bardzo popularna w Polsce.

ALML ÄNDER

Mieszanka do produkcji pieczywa wzorowanego na tradycyjnym wiejskim chlebie ze Szwajcarii. Powstaje na bazie mąki (zwanej Ruchmehl) zawierąjącej otręby. Mąka ta bogata jest w błonnik, witaminy oraz mikro- i makroelementy. Cenne walory prozdrowotne i odżywcze to jedna z wielu wartości tego produktu. Doskonale wpisuje się on w modę na tradycyjne, rustykalne wyroby.

SŁODKIE ZASKOCZENIA

Niezwykle atrakcyjnie prezentowała się także słodka oferta firmy. Tu IREKS skorzystał z inspiracji i podpowiedzi znalezionych? w Internecie. Z roku na rok rośnie rola i znaczenie blogerów kulinarnych, których autorskie propozycje mogą być znakomitym źródłem innowacji. Na stoisku firmy królowały więc kwadratowe i podłużne kawałki ciast o fantazyjnych i oryginalnych połączeniach smakowych. Miały one wspólną nazwę ?bar?. ?Bar? to słowo, którym Amerykanie określają niewielkie kawałki ciasta serwowane niemal przez cały dzień, na każdą okazję ? do śniadania, lunchu, w przerwie na kawę czy herbatę, a także jako deser czy słodka przekąska dla umilenia sobie wolnej chwili. Na targach w Monachium IREKS zaprezentował je w rozlicznych smakach. Obok klasyki typu cappuccino były także połączenia cytryny z jogurtem, jabłka z solonym karmelem, chia z mango czy czekolady z miętą.

WOLNE OD ?

IREKS doskonale odczytuje oczekiwania konsumentów. Bogata oferta produktów oznaczona jest więc takimi informacjami, jak ?gluten-free?, ?lactose-free? czy ?clean label?. Wyroby bez glutenu, laktozy czy z tzw. ?czystą etykietą? coraz powszechniej wkraczają na sklepowe półki, a ich sprzedaż systematycznie rośnie.

Więcej informacji i inspiracji na stronie www.ireks.com

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple