header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Legendarny E61

Artykul

Z okazji 70-lecia marki FAEMA przygotowana została specjalna limitowana wersja kultowego modelu ekspresu E61 Legend. Tylko dziesięciu klientów w Polsce będzie mogło zakupić tę wyjątkową wersję.

Prawie 55 lat temu, w 1961 roku, Carlo Ernesto Valente, założyciel firmy FAEMA i autor nowatorskich rozwiązań wykorzystywanych w konstrukcji ekspresów do kawy, wprowadził istotne innowacje do produkowanych przez siebie urządzeń. Radykalnie zmieniły one sposób przyrządzania espresso i dokonały przełomu w historii ekspresów do kawy.

Łyk historii

Za prekursora mechanicznych urządzeń do przygotowania kawy uchodzi Włoch ? Angelo Moriondo. W 1884 roku opatentował on swój wynalazek, który nazwał ?Nową maszyną parową do ekonomicznego i szybkiego przygotowania kawy?. Jego prototypowy aparat podgrzewał wodę i pozwalał na wytworzenie 15, barowego ciśnienia, które umożliwiało ?przepchnięcie? gorącej wody przez kapsułę ze zmieloną kawą. O opatentowanym wynalazku Angelo Moriondo pamiętają dziś nieliczni. Za twórców ekspresu do kawy uważa się powszechnie Luigi'ego Bezzerę i Desiderio Pavoniego. Pierwszy z nich w 1901 roku w znaczący sposób udoskonalił aparat Mriondo. Z kolei drugi, zadbał o nowoczesny wygląd urządzenia i wzbogacił je o zawór regulacji ciśnienia. Wspólnymi siłami ? Bezzera i Pavoni storzyli ekspres o nazwie ?Ideale?, który zaprezentowali w 1906 roku, wtedy też pojawiło się określenie ?cafeé espresso? - oznaczające kawę podaną natychmiast.

Smak espresso podawanego przed ponad stu laty był jednak bardzo specyficzny. Kawa była gorzka i miała posmak spalenizny. Nie mogło być inaczej ? ówczesne maszyny mogły wytworzyć jedynie 2 bary ciśnienia.

Na kolejny przełom trzeba było czekać blisko 40 lat. Tuż po II wojnie, Achille Gaggia, właściciel mediolańskiej kawiarni do tradycyjnego mechanizmu dodał cylinder, w którym woda była dodatkowo ?ściskana?przez dźwignię zaworu, którą ręcznie obsługiwał barista. Takie rozwiązanie pozwałało na uzyskanie ciśnienia na poziomie 8 ? 10 barów.

U źródeł legendy

Prawdziwego przełomu w konstrukcji i funkcjonowaniu nowoczesnych ekspresów kawy dokonał Carlo Ernesto Valente. W 1961 roku wprowadził na rynek model FAEMA E61, w którym po raz pierwszy na świecie zastosował zewnętrzną pompę ze stałym ciśnienie wody na poziomie 9 barów, wymiennik wody

(HX) oraz specjalną konstrukcję grupy zaparzającej kawę. Dzięki tym rozwiązaniom klienci otrzymali niespotykana do tego czasu jakość espresso. Wprowadzenie modelu E61 pozwoliła firmie FAEMA ugruntować pozycję lidera wśród producentów ekspresów do kawy.

W 2001 roku FAEMA zdecydowała się na wprowadzenie wersji E61 Legend, która jest zewnętrzną kopią urządzenia sprzed 40 lat, a wyposażoną w nowoczesne rozwiązania techniczne. Posiada m.in. wewnętrzną pompę, thermosiphonic system (HX), thermobalans system. Thermobalance system umożliwia regulowanie oraz kontrolowanie temperatury wody w każdej grupie oddzielnie, według organoleptycznej charakterystyki różnych mieszanek kawy bez konieczności wyłączania ekspresu.

Z okazji 70-lecia marki FAEMA przygotowana została specjalna limitowana wersja modelu E61 Legend. Tylko dziesięciu klientów w Polsce będzie mogło zakupić tę wyjątkową wersję.

FAEMA to skrót od włoskiej nazwy firmy - Fabbrica Apparecchiature Elettromeccaniche e Affini. Przedsiębiorstwo zostało założone w 1945 roku w Mediolanie przez Carlo Ernesto Valente. Od 1961 firma roku nadaje kierunek rozwoju profesjonalnych ciśnieniowych ekspresów do kawy. Marka Faema znana jest na polskim rynku od ponad 35 lat, kiedy to jako pierwsze profesjonalne ekspresy ciśnieniowe do kawy zaistniały w sieci hoteli Orbis.

Oferta ciśnieniowych ekspresów do kawy Faema zawiera ok. 30 modeli tradycyjnych. W profesjonalnych ekspresach do kawy Faema standardowo zastosowano szereg opatentowanych rozwiązań, które mają za zadanie utrzymanie stabilnych parametrów technicznych, niezbędnych do serwowania kawy najwyższej jakości. Wszystkie ekspresy Faema bez względu na model i cenę, łączy jedna cecha: zdolność do serwowania ?perfect espresso?, którą potwierdza m.in. włoski instytut ?Espresso Italiano?.

Obecnie marka FAEMA należy do Gruppo Cimballi.

PRIMULATOR. Firma powstała w 1966 roku w Oslo. Od początku obsługuje rynek HoReCa, dla którego dostarcza sprzęt i urządzenia najwyższej jakości. Primulator jest dystrybutorem ekspresów FAEMA od ponad 30 lat.

Polski oddział firmy ? PRIMULATOR POLSKA działa od 1991 r. jego biura znajdują się w Warszawie, Łodzi, Poznaniu, Krakowie, Zabrzu i Gdyni Firma pracuje na rzecz klientów sieciowych oraz indywidualnych, do grona których należą liczne hotele, sieci kawiarni, lodziarni, cukierni i restauracji. Markę FAEMA reprezentuje w Polsce od 1996 roku

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple