header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Louis Lesaffre Cup za nami

Artykul

Drużyny z Rosji, Holandii i Francji zwyciężyły w konkursie Louis Lesaffre Cup i będą reprezentowały Europę w Pucharze Świata w Piekarstwie w 2016 roku w Paryżu.

Tegoroczna, czwarta edycja konkursu odbywała się po raz pierwszy w siedzibie firmy Lesaffre International w Marquette-lez-Lille. W dniach 24?27 sierpnia o trzy miejsca premiowane udziałem w Pucharze Świata w Piekarstwie rywalizowało 11 trzyosobowych ekip: z Francji, Włoch, Belgii, Węgier, Serbii, Rosji, Izraela, Hiszpanii, Szwecji, Holandii i oczywiście z Polski.

Nasz zespół został wyłoniony podczas eliminacji krajowych, które odbyły się jesienią ubiegłego roku. W jego skład wchodzili: Szymon Wiejak startujący w kategorii Bagietki i chleby świata, Michał Starowicz w kategorii Wypieki półfrancuskie i pieczywo smakowe, Przemysław Szwarc w kategorii Eksponat artystyczny.

Jestem zadowolony ze startu drużyny – zapewnia jej trener Andrzej Borycki. – Niestety, tym razem nie udało nam się wyjść z grupy, ale rzeczywiście poziom był wysoki, a różnica punktów niewielka. Wszyscy zawodnicy wykonali swoją pracę na bardzo wysokim poziomie. Różnorodność form i ciast, a przede wszystkim smak chlebów Szymona cieszyły się wielkim zainteresowaniem jury oraz publiczności.

Szymon Wiejak oprócz produktów obowiązkowych takich jak bagietki francuskie, bułki tradycyjne wykonał cieszący się wielkim zainteresowaniem niezwykle aromatyczny chleb na naturalnym zakwasie z dodatkiem kiszonej kapusty, chleb żytni z żurawiną oraz bułki uformowane w kształt marchewki z dodatkiem surowej marchwi, pestek dyni i lubczyku. Słowiańska legenda przywołana podczas prezentacji, mówiąca, że lubczyk jest afrodyzjakiem, rozbawiła zarówno jury, jak i publiczność. A bułki były wyjątkowo smaczne i aromatyczne.

Doskonale prezentowały się nasze wyroby z ciasta półfrancuskiego. Jak sam Michał mówił dumnie: „Wyszły jak z obrazka!” – opowiada trener naszej drużyny.

Oprócz wyrobów obowiązkowych, takich jak croissanty, brioszki z główką czy wykonana z mąki teff injera, Michał Starowicz przygotował koguta z ciasta drożdżowego – wyrób charakterystyczny dla Kazimierza Dolnego. Towarzyszyła mu legenda o dzielnym kogucie, który uratował miasto przed diabłem.

Wypiek artystyczny, autorstwa Przemysława Szwarca – 25 lat wolności, nawiązywał do obchodzonej w tym roku rocznicy pierwszych wolnych wyborów w Polsce i do kolebki Solidarności ? Stoczni Gdańskiej.? Jestem dumny z pracy Przemka. Nasz eksponat spełniał wszystkie wymogi regulaminu odnośnie do wymiarów oraz rodzaju użytych ciast – wyjaśnia A. Borycki.

Nowością tegorocznego finału był konkurs uczniów pod hasłem „Młoda nadzieja piekarstwa”. Adepci piekarstwa przyglądali się pracy drużyny, by ostatniego dnia rozgrywek zaprezentować swoje umiejętności. Ich zadanie polegało na przygotowaniu wypieków na podwieczorkowe przyjęcie urodzinowe dla dzieci w wieku 6–10 lat. Degustacji i oceny wypieków dokonywało jury złożone z,.. dzieci. W tym konkursie Polskę reprezentował Marcin Kubaczyk.

Występ naszej ekipy uważam za udany. Chciałbym podziękować zawodnikom za ogromną pracę, czas i wytrwałość, a piekarniom, w których pracują na co dzień, za wyrozumiałość i wsparcie – podsumowuje udział w konkursie Andrzej Borycki.

Iwona Zalewska

Specjalista ds. marketingu Lesaffre Polska SA

Lesaffre Polska składa podziękowania piekarniom zatrudniającym zawodników:

Szymon Wiejak – Piekarnia i Cukiernia Stefan Liszewski, Płoty
Michał Starowicz – Zakład Piekarski Grzyb, Tęgoborze
Przemysław Szwarc ? Piekarnia Cukiernia Walenciak, Kościan
Uczeń Marcin Kubaczyk ? Piekarnia Cukiernia Walenciak, Kościan

Dziękujemy pani Idzie Sarzyńskiej z Piekarni Sarzyński za profesjonalną naukę wypieku kazimierskich kogutów.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć i relacji wideo z konkursu Louis Lesaffre Cup na www.coupelouislesaffe.com oraz na fanpage’u konkursu na FB.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple