header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Elementy ozdobne z zastosowaniem plecionek kratowych ? część 2

Artykul

Kontynuujemy cykl prezentujący wykonanie pieczywa ozdobnego z ciasta martwego. Przypomnienie zanikających umiejętności może być pomocne do przygotowania wyjątkowych wypieków na szczególne okazje.

W poprzednim numerze ?W Piekarni, W Cukierni? (5/2015 ) omówiono elementy ozdobne z kraty wykonane w płaskim formacie ?2D? .Poniżej znajdują się propozycje eksponatów kratowych przestrzennych, w formacie ?3D?.

KOSZ

Kosze to wdzięczny i atrakcyjny element dekoracyjny, zarówno prezentowany samodzielnie jak też stanowiący część większej konstrukcji.

a. Miskę lub foremkę odwrócić do góry dnem i okryć pergaminem.

b. Wykonać kratę koszykową z ciasta jednobarwnego lub dwubarwnego o wymiarach przekraczających gabaryty naczyń użytych jako elementy nadające kształt kosza.

c. Naczynie przenieść na blachę wyłożoną pergaminem, a kratę położyć na odwróconym naczyniu zwracając uwagę, aby dokładnie przylegała do powierzchni naczynia.

d. Wycinakiem kółkowym obciąć kratę wzdłuż brzegów naczynia.

e. Wykonać z dwóch linek (jasnej i ciemnej) świderek o dużym skoku zwojów i ułożyć go wokół nawilżonego brzegu kosza, a następnie lekko docisnąć do kosza.

f. Wykonać z jasnego ciasta dwa warkocze z trzech linek. Z pierwszego warkocza uformować koło w przybliżeniu odpowiadające obwodem otworowi tworzonego kosza. Warkocz stanowiący pałąk kosza uformować w ten sposób, aby nadać mu regularny, symetryczny kształt oraz aby wzdłuż średnicy koła objął jego brzegi ramionami. W końce pałąka włożyć drewniane ćwieki, które umożliwią połączenie go z kołem. Pałąk i koło umieścić na blasze wyłożonej pergaminem.

g. i h. Uformowany w ten sposób kosz posmarować glazurą i wypiec w piecu w temperaturz około 180oC bez zaparowania pilnując, aby jasne ciasto nie zostało przypalone. Po wypieczeniu powierzchnię kosza ponownie pokryć glazurą, a po ostygnięciu delikatnie zdjąć z naczynia, oddzielając pergamin i odwrócić. Pałąk i koło posmarować glazurą i podobnie jak kosz wypiec w piecu.

i. Po wyjęciu z pieca pałąk i koło ponownie posmarować glazurą, a po ostygnięciu pałąk przytwierdzić do koła za pomocą drewnianych ćwieczków. Tak uzyskany element położyć na kołnierzu otworu kosza i wypełnić kosz wyrobami piekarskimi lub słodyczami.


RÓG OBFITOŚCI

Róg obfitości nadaje się wspaniale do prezentacji i reklamy ciastek lub pieczywa drobnego o różnych kształtach. Mogą to być także węzełki i plecionki wykonane z ciasta wyborowego, półcukierniczego lub martwego.


a. Z brystolu sporządzić wg instrukcji zamieszczonej poniżej model stożka bez dna oraz rozwinięcie powierzchni bocznej tego stożka, które ułatwi wycięcie z plecionki kratowej odpowiedniej wielkości i kształtu część.

Stożek okleić pergaminem. Wnętrze stożka usztywnić przez wypełnienie go pergaminem lub włożeniem metalowych okrągłych stożkowych foremek o odpowiedniej średnicy.

b. Wykonać plecionkę kratową z linek jedno- lub dwubarwnych i ułożyć na niej szablon rozwinięcia stożka.

c. Z plecionki kratowej wyciąć nożem kółkowym wg szablonu część przewidzianą do owinięcia powierzchni bocznej modelu stożka .

d. Ścianę modelu stożka otoczyć wyplecioną kratą pilnując, aby przylegała dokładnie do powierzchni stożka oraz zlepić jej brzegi. Czynność tę wykonać na blasze wypiekowej wyłożonej pergaminem.

e. Z ciasta wykonać średnio grubą linkę, nawilżyć ciasto na brzegu otworu ?rogu obfitości? i oblepić go linką lekko dociskając.

Uzyskany w ten sposób element posmarować glazurą jajową i wypiec w komorze pieca o temperaturze 180oC. Po wyjęciu z pieca ?róg obfitości? ponownie posmarować glazurą jajową i ostudzić, a następnie usunąć foremki oraz model stożka z brystolu.

Instrukcja wykreślenia modelu stożka

l - tworząca ściany bocznej stożka,

r - promień podstawy stożka,

? - kąt wycinka koła ściany bocznej stożka

? = r : l ? 360o


mgr inż. Adam Melkowski

ICC Polska, Bydgoszcz

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple