header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Porozmawiajmy o lodach

Artykul

Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych to doskonały pretekst by wymienić spostrzeżenia na temat lodów produkowanych w sposób tradycyjny.

Po raz trzeci w Europie, a po raz drugi w Polsce, 24 marca, obchodzony był jako dzień lodów rzemieślniczych. Charakterystyczne plakaty i naklejki promujące to wydarzenie można było oglądać w licznych lokalach w całym kraju. W wielu miejscach zachęcano klientów do sięgnięcia po zimny przysmak oferując promocyjne ceny, bądź dodając ekstra gałkę gratis. W cukierni Melba w Krzeszowicach Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych stał się okazją do okolicznościowego spotkania i wymiany poglądów na temat lodów.

Z zaproszenia Andrzeja Mędrali, współwłaściciel Melby, skorzystali Magdalena Gdowska (Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego), Witold Kulczycki (zastępca burmistrza Krzeszowic), prof. Jacek Domagała (prodziekan Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie) oraz liczni przedstawiciele firm współpracujących z krzeszowicką cukiernią. Przy kawie, ciastkach i oczywiście lodach dyskutowano o problemach rodzinnych przedsiębiorstw, wprowadzaniu nowych produktów i innowacyjności. Na doskonałą współpracę między naukowcami a praktykami wskazywał prof. Jacek Domagała, który przywołał przykład cukierni Melba i Katedry Surowców Zwierzęcych Uniwersytetu Rolniczego. Efektem tej współpracy są bardzo dobrze przyjmowane przez konsumentów i nagradzane przez ekspertów tradycyjne lody śmietanowe o handlowej nazwie czerwona krówka (nazwa ta nawiązuje do rasy krów ?polska czerwona?, od których pochodzi mleko, na bazie którego wyrabiane są te lody).

Na inaugurację sezonu lodowego 2015 krzeszowicka Melba przygotowała aż jedenaście smaków. Obok nagradzanych lodów śmietankowych, były także czekoladowe, orzechowe, maślankowe, kawowe, jabłkowo-gruszkowe, a także szerbet jagodowy i sorbet truskawkowy. Tegoroczne nowości to sorbet na bazie pure z owoców mango, maracui i cytryny, ze świeżą bazylią oraz sorbet malinowy z rozmarynem.

Przykład z Krzeszowic ilustruje w jaki sposób można wykorzystywać Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych do promocji lokalnej przedsiębiorczości, do akcentowania różnic między produkcją rzemieślniczą a przemysłową, do zachęcania klientów by odwiedzali miejscowe lokale. Okazji do marketingowego wsparcia nigdy nie jest zbyt wiele i dlatego z każdej warto skorzystać.

Sponsorami tegorocznego Dnia Lodów Rzemieślniczych w Polsce były firmy Fabbri, Savpol oraz Sempre Group.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple