header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Znak nie dla pieczywa!

Artykul

Sztandarowy projekt Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP ? promocja pieczywa znakiem QAFP zaliczył spektakularną porażkę. Po półtora roku przygotowań okazało się, że promocji w tej formie nie będzie.

Jak udało nam się dowiedzieć w Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), która koordynuje System Gwarantowanej Jakości Żywności, wersja przygotowana dla branży piekarskiej została zawieszona. Szczegółowy zeszyt branżowy opracowany dla piekarni nie zyskał akceptacji w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi. Praktycznie, oznacza to klapę przedsięwzięcia.

Czym jest QAFP

System Gwarantowanej Jakości Żywności ? QAFP (Quality Assurance for Food Products) został opracowany w 2009 roku z inicjatywy UPEMI. Zakładał on wyróżnienie produkcji wprowadzającej wyższą jakość żywności, działanie na rzecz konsolidacji branży, ochronę polskich producentów w całym łańcuchu żywnościowym, wypracowanie narzędzi efektywnej promocji. Założenia systemu stworzyli naukowcy z wiodących ośrodków akademickich w Polsce ? Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytutu Zootechniki w Krakowie, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Uzyskał on także uznanie i wsparcie organizacji konsumenckich. Pod koniec 2009 roku decyzją ministra rolnictwa i rozwoju wsi został uznany za krajowy system jakości żywności w obszarze mięsa wieprzowego. Z czasem znak ten objął także mięso drobiowe oraz wędliny.

Mięso i pieczywo

System jakości QAFP jest multiproduktowy, co oznacza, że można go adaptować do różnych produktów spożywczych. W 2013 roku pojawiła się więc koncepcja by wykorzystać go także do wyróżnienia nim wysokojakościowego pieczywa.

Tak o tym projekcie mówił na naszych łamach, we wrześniu 2013 roku Wiesław Różański:

? Potrzeba opracowania norm i wytycznych dotyczących produkcji pieczywa ze znakiem QAFP zrodziła się z faktu, iż spożycie chleba w Polsce od ponad 20 lat spada. Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w ubiegłym roku statystyczny Polak zjadł 52 kg pieczywa ? to aż o 40 kilo mniej niż dwie dekady temu!

Przyczyną tych niekorzystnych dla branży piekarniczej tendencji jest między innymi pogarszająca się jakość produktów i mniejsze nakłady na promocję niż te, które ponoszą koncerny oferujące inne, nietradycyjne dla naszego kraju produkty zbożowe.

Znak Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP widniejący na pieczywie ma być klarownym sygnałem dla konsumenta informującym o najwyższej jakości danego wyboru i powtarzalnych walorach. Konsument, który raz zakupi chleb z certyfikatem będzie mógł po niego sięgnąć po raz kolejny ze świadomością, że jego smak pozostanie taki sam za każdym razem.

Ponadto, jest to sposób na konsolidację branży piekarskiej wokół jakości. I doskonała metoda na promocję wyrobów piekarskich najwyższej jakości.

Wdrożeniem systemu QAFP w branży piekarskiej zajmowały się wspólnie dwie organizacje: UPEMI oraz Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP. Prezes stowarzyszenia, Stanisław Budka, deklarował na łamach branżowych portali, że już niebawem system zacznie być wdrażany w polskich piekarniach i pozwoli im umocnić pozycję na rynku. Początkowo była mowa o połowie 2013 r, później o jego końcówce.

Promocji nie będzie

Zeszyt branżowy dotyczący pieczywa został przygotowany przez ekspertów z Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Następnie został on poddany ocenie przez przedstawicieli Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. Osiągnięcie konsensusu nie było łatwe.

Certyfikatami QAFP miały być oznaczane następujące rodzaje pieczywa: pszenne jasne, zwykłe i wyborowe; pszenne ciemne na kwasie naturalnym; żytnie jasne i ciemne na kwasie naturalnym; mieszane ciemne na kwasie naturalnym; z udziałem mąki ze zbóż nie chlebowych, pseudo zbóż i nasion roślin oleistych. W grudniu 2013 r. branżowy zeszyt trafił do ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi.

Po upływie ponad roku od momentu złożenia zeszytu do akceptacji temat certyfikacji pieczywa praktycznie zniknął. Pojawił się tylko raz, podczas debaty w Polskiej Agencji Prasowej na temat jakości żywności gwarantowanej systemami certyfikacji QAFP i QMP w lutym 2014 roku. W debacie tej Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, jako doradca prezesa, reprezentował Maciej Mielczarski. Zapis tej dyskusji dostępny jest w archiwach PAP.

Na początku 2015 r. zapytaliśmy UPEMI o losy certyfikatu dla branży piekarskiej. Poinformowano nas, że projekt został zawieszony, a powodem takiej decyzji jest zmiana prawodawstwa unijnego. Nikt jednak nie potrafi określić jakie przepisy uległy zmianie i co sprawiło, że mocno promowany, nie tylko w branżowych mediach, projekt nie zostanie wdrożony. Z nieoficjalnych informacji wynika jednak, że zeszyt branżowy dla piekarstwa nie zyskał akceptacji urzędników ministerstwa. Bez takiej akceptacji minister nie wyda zaś decyzji o przyznaniu znaku systemu dla tej grupy produktów.

Sztandarowy projekt Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP zaliczył więc spektakularną porażkę. Szkoda włożonej w jego realizację pracy i rozbudzonych nadziei. Połączenie sił z przebojową i o wiele bardziej zasobną finansowo branżą mięsną nie powiodło się. Na przemyślaną, zarówno pod względem koncepcji i organizacji promocję pieczywa produkowanego przez rzemieślników przyjdzie nam znowu poczekać.

Grzegorz Olma

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple