header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Zainspirowani naturą

Artykul

Łukasz Anioł, cukiernik z Pracowni Tortownia.pl zwyciężył w krajowych eliminacjach do konkursu World Chocolate Masters. Pod koniec października br., obok 18 innych uczestników z całego świata, wystąpi w paryskim finale tej imprezy.

Bardzo atrakcyjną oprawę miały tegoroczne, krajowe eliminacje do prestiżowego konkursu World Chocolate Masters. Organizator eliminacji, marka Cacao Barry, zadbał o to, by zmaganiom cukierników mierzących się z czekoladową materią od początku do końca mogli towarzyszyć widzowie. Imprezę zorganizowano więc w niedzielę, w pierwszym dniu targów Expo Sweet w Warszawie. Miała ona miejsce na specjalnym forum, dostępnym dla zwiedzających, którzy z bliska mogli przyglądać się poszczególnym etapom pracy, oraz podziwiać efekt końcowy. Dodatkowe informacje dotyczące samego konkursu, czekolady oraz tajemnic cukierniczej pracowni na bieżąco przekazywał widzom Karol Okrasa, który z ogromną swadą i dowcipem komentował przebieg imprezy. Nie można się było nudzić!

Uczestnicy

Do eliminacyjnego konkursu przystąpiła czwórka cukierników. Reprezentowali oni młodość i doświadczenie. Najmłodszą uczestniczką była 19-letnia Weronika Stimma z Cukierni Sowa w Bydgoszczy, która miesiąc wcześniej, wspólnie z Michałem Palarczykiem, zajęła 5 miejsce w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Rimini. Obok niej swoje konkursowe prace przygotowywał Łukasz Anioł, 24-letni cukiernik z Pracowni Tortownia.pl, który zawodowe szlify zdobywał we francuskich i angielskich restauracjach. Młodzi cukiernicy walczyli z bardziej doświadczonymi kolegami. Robert Główka, związany jest z Pracownią Nczekolada w Warszawie, poza pracą w cukierni, realizuje się także jako jubiler i twórca oryginalnych bransolet. Czwartym uczestnikiem eliminacji był Tomasz Deker, mistrz czekolady i cukiernictwa z Sopotu, który na Wybrzeżu ma sieć lokali sygnowanych swym nazwiskiem.

Jurorzy

Konkursowe prace oceniało znakomite, międzynarodowe jury. Przewodniczącym był Ramon Morato, niekwestionowany autorytet cukierniczy, autor monumentalnej pracy Chocolate. Wspierali go: Jean Christopher Duc, Francuz na co dzień szefujący cukierni w berlińskim hotelu Harry Genenz, Theofidas Vafidas restaurator i ambasador kuchni greckiej w Polsce oraz Paweł Oszczyk szef kuchni restauracji La Rotisserie w Warszawie

Zadania

Konkursowe zadania polegały na przygotowaniu: eksponatu z czekolady, pralin, ciasta dnia i przekąski czekoladowej - ?chocolate to go?. Wszystkie prace miały nawiązywać do głównego tematu tegorocznego konkursu World Chocolate Masters ? Inspiracji naturą.

Najbardziej okazale prezentowały się konkursowe rzeźby. Atrakcyjne formy miały też autorskie praliny. Swymi kształtami przypominały one liście, przepiórcze jaja, ważki czy pączki kwiatów. Sporym wyzwaniem dla cukierników było przygotowanie czekoladowej przekąski, gdyż poza smakiem i formą, musieli oni zaprojektować także opakowanie i zadbać o marketingową oprawę tej propozycji.

Wyniki

Nagrody za najlepszy eksponat i najlepszą czekoladowa przekąskę przypadły Łukaszowi Aniołowi. Uznanie jurorów zdobyli także: Weronika Stimma za ciasto dnia , a Tomasz Deker za praliny. Cukiernik z Sopotu zdobył też nagrodę dziennikarzy mediów branżowych, którzy oceniali eksponat i praliny. Największe emocje wiązały się z ogłoszeniem zwycięzcy. Jurorzy ogłosili dwa nazwiska. Drugie miejsce zajął Robert Główka, pierwsze Łukasz Anioł. Młody cukiernik z Warszawy, którego do konkursu przygotowali tacy mistrzowie jak: Bożena Sikoń, Joanna Profus i Janusz Profus będzie reprezentował Polskę w finale World Chocolate Masters w Paryżu. Impreza odbędzie się w dniach 28 ? 30 października br.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple