header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Expo Sweet - cztery dni atrakcji

Artykul

Po raz pierwszy w historii tej imprezy, organizatorzy postanowili wydłużyć czas jej trwania do czterech dni. Po raz pierwszy też, zmuszeni zostali do wybudowania dodatkowego pawilonu targowego. W dniach od 22 do 25 lutego koniecznie trzeba odwiedzić Warszawę. Targi Expo Sweet będą miały miejsce w hali targowej przy ulicy Marsa 56.

Targi EXPO SWEET mają ugruntowaną markę. To obecnie najciekawsza w kraju impreza targowa dla bardzo szeroko rozumianego cukiernictwa i lodziarstwa, która śmiało wkracza także w sektor piekarski. Świetny termin, dobra lokalizacja i atrakcyjne wydarzenia jej towarzyszące przyciągają zarówno wystawców jak i tłumy zwiedzających.

U progu lodowego sezonu, niemal tuż po prezentacjach nowości na targach SIGEP w Rimini i SIRHA w Lyonie, czas wybrać się do Warszawy. Jak zwykle spodziewać się tu można najświeższych rynkowych hitów, trendów i innowacji. Będzie gwarno, tłoczno, kolorowo, jak na najlepszych tego typu imprezach w Europie. Dodatkowo, organizatorzy zadbali by targi nie ograniczały się jedynie do oferty handlowej. Bogaty zestaw imprez towarzyszących i prestiżowych konkursów to prawdziwa wizytówka EXPO SWEET

Czekoladowa niedziela

Inaczej niż dotychczas, targi rozpoczną się w niedzielę. Ta zmiana sygnalizowana była już wcześniej. Zarówno wystawcy jak i zwiedzający zwracali uwagę organizatorów, że trzydniowe targi w Warszawie, to zbyt mało. Nie wystarcza czasu na spotkania, rozmowy, pełne poznanie oferty handlowej. Konieczny jest dodatkowy dzień. Wybrano niedzielę. To dla tych, którzy w trakcie tygodnia pracy nie mogą wyrwać się z firmy.

Targowa niedziela na Marsa będzie miała wyjątkowy smak i zapach czekolady. Uwagę wielu odwiedzających przyciągną krajowe eliminacje do finału konkursu World Chocolate Masters (piszemy o nich szerszej na str. 20). Temat przewodni czekoladowego konkursu brzmi: Inspiracje naturą.

Lodziarski poniedziałek

Chyba każdemu, kto choć raz odwiedził EXPO SWEET targi te kojarzą się z Mistrzostwami Polski Lodziarzy. Impreza ta na dobre wpisała się w kalendarz targów i z roku na rok przyciąga lodowych mistrzów. W tym roku odbędzie się po raz siódmy. Wyróżnia ja imponująca wartość nagród przeznaczonych dla zwycięzców. Tegoroczne mistrzostwa są także eliminacjami do kolejnej edycji Coppa del Mondo della Gelateria, lodziarskich mistrzostw świata, które w styczniu 2016 roku będą miały miejsce w Rimini. Trzecie miejsce naszej reprezentacji na tej imprezie, w 2014 roku, tylko rozbudziło apetyty i udowodniło, że i w tej konkurencji możemy się liczyć. Czy w Warszawie objawią się nowe lodziarskie talenty przekonamy się w drugi dzień targów.

Deserowy wtorek

Polskie jabłko ? to temat przewodni Mistrzostw Polski w Deserach. Impreza ta w programie targów pojawiła się niedawno i doskonale się wpisała w tematyczną całość prezentacji. W konkursie mogą uczestniczyć kucharze i szefowie kuchni na co dzień pracujący w restauracjach, którzy nie są związani z sekcjami cukierniczymi. Intencją pomysłodawców jest zainteresowanie sektora Horeca deserami i słodkimi dodatkami wzbogacającymi restauracyjne menu. Konkursowe kreacje szefów kuchni, będą mogły być źródłem inspiracji dla wielu cukierników. Czy uczestnikom uda się wyjść poza tradycyjne wykorzystanie jabłka pokaże deserowy wtorek.

Szkolna środa

Zgodnie z targową tradycją ostatni dzień EXPO SWEET dedykowany jest uczniom i szkołom. Czwartego dnia wystawy zaplanowano finał Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Udział w nich weźmie 12 placówek z całego kraju. Zawody te od lat cieszą się sporym zainteresowaniem wśród uczniów. Do udziału w nich zachęcają zarówno atrakcyjne nagrody, jak również panująca w trakcie mistrzostw atmosfera. Żywiołowy doping publiczności, relacja na telebimie czy atrakcyjna forma komentowania konkursu sprawiają, że emocje udzielają się wszystkim. Tegorocznym tematem mistrzostw jest ?Film i sztuka kinematografii?. Więcej o tym konkursie piszemy na stronie 80., tam też publikujemy pełną listę uczestników.

Wystawa, szkolenia, niespodzianki

Przez wszystkie targowe dni będzie można uczestniczyć w specjalistycznych szkoleniach i warsztatach. Ich tematyka związana jest z nowoczesnym prowadzeniem firm piekarsko-cukierniczych, lokali gastronomicznych. W tym roku prelegenci skupiać się będą na formalno-prawnych aspektach ich funkcjonowania. Szczegółowe informacje dotyczące poszczególnych wykładów znajdują się na stronie internetowej targów w zakładce ?szkolenia?. Tam również można zarejestrować swój udział w nich rezerwując miejsce (liczba uczestników ograniczona jest pojemnością sal). Udział w seminariach jest bezpłatny.

Oczywiście, to nie wszystkie atrakcje czekające na odwiedzających targi. Nie zabraknie cieszącej się ogromnym powodzeniem Wystawy Tortów Okolicznościowych. Podobnie jak w roku ubiegłym prezentowane będą na niej zestawy złożone z makiety tortu oraz inspirującej jego wykonanie sukienki. Zapewne, wzorem lat ubiegłych, swoje niespodzianki i ekstra promocje przygotują także wystawcy.

Wejście na Targi będzie możliwe jedynie po okazaniu bezpłatnego zaproszenia lub wykupieniu biletu w cenie 50 zł (ważnego 4 dni) lub biletu jednodniowego, który będzie dostępny wyłącznie w ostatni dzień targów (cena:20 zł). Bezpłatne zaproszenie można znaleźć w tym numerze naszego czasopisma ? str. 21. Zapraszamy!

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple