header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Master Martini 10 lat w Polsce

Artykul

Popularna włoska marka surowców i dodatków do produkcji cukierniczej obecna jest w Polsce już od dziesięciu lat. 8 listopada br. w starej zajezdni na krakowskim Kazimierzu firma Master Martini Polska świętowała okrągły jubileusz. W urodzinowym przyjęciu uczestniczyło ponad 200 gości.

Master Martini reprezentuje w Polsce spółkę UNIGRA, firmę specjalizującą się w przetwórstwie i sprzedaży olejów, tłuszczów jadalnych, margaryn i półproduktów przeznaczonych do produkcji cukierniczej. Włoskie przedsiębiorstwo zostało założone w 1972 roku przez Luciano Martiniego i dziś jedną z najbardziej rozpoznawalnych jego marek jest właśnie marka Master Martini. Obejmuje ona szeroką gamę produktów (margaryny, czekolady i surogaty, kremy roślinne i mieszanki, polepszacze) skierowanych do piekarzy, cukierników, pracowników gastronomii. Od 2004 roku z surowców tych korzystać mogą także polscy producenci.

Firmę tworzyli w Krakowie Davide Stefanini i Ruth Piekarska-Stefanini, W ciągu dziesięciu, minionych lat Master Martini Polska mocno zaznaczyła swą obecność na cukierniczej mapie kraju. Produkty tej marki na co dzień wykorzystywane są w licznych piekarniach, cukierniach, lodziarniach, zakładach gastronomicznych. Przed kilkoma miesiącami firma przeniosła swą siedzibę z centrum Krakowa do pobliskiej Modlniczki. W nowej lokalizacji znalazło się także miejsce dla Centrum Kreacji ? nowoczesnej pracowni szkoleniowej, w której organizowane będą seminaria, pokazy i warsztaty dla profesjonalistów.

Jubileuszowa kolacja w Krakowie była doskonałą okazją do wspomnień, ale także zaprezentowania planów na najbliższą przyszłość. A te są bardzo ambitne. W 2015 roku marka Master Martini sponsorować będzie dwa nowe międzynarodowe konkursów, jakie jesienią rozegrane zostaną w Mediolanie. Będą to Cukiernicze Mistrzostwa Świata (The World Trophy of Pastry, Ice Cream and Chocolate) oraz Mistrzostwa Świata Kreatorów Ciast (Cake Designers World Championship). Obie imprezy odbędą się w trakcie Targów HOST, najważniejszych targów branży Horeca w Europie, jakie co dwa lata odbywają się w Mediolanie. Ich edycja w 2015 roku będzie miała jednak szczególny wymiar i znaczenie. W tym samym czasie w Mediolanie odbywać się będzie światowa wystawa EXPO 2015, której hasłem przewodnim jest ?Żywienie planety, energia dla życia? (Feeding the planet, Energy for life). Pomysłodawcą i organizatorem obu cukierniczych konkursów jest Włoska Federacja Cukierników, Lodziarzy i Mistrzów Czekolady (FIP). W jej zamyśle konkursy te maja stać się jednymi z najważniejszych w branży, i przyciągnąć uczestników ze wszystkich pięciu kontynentów. Organizowane będą w cyklu dwuletnim.

W Cukierniczych Mistrzostwach Świata wystartuje także polska reprezentacja. Jej skład zaprezentowano podczas jubileuszu firmy. Do Mediolanu pojadą: Ryszard Wawrzyniak z Cukierni Jana Kachlickiego z Grodziska Wielkopolskiego, Rafał Macała z krakowskiej Pracowni Tortów Artystycznych oraz Jerzy Łukasik z krakowskiego Wierzynka. Trenerem ekipy będzie znakomity technolog Master Martini Polska Sebastian Szmyd. Próbkę swych cukierniczych możliwości panowie zaprezentowali podczas krakowskiej imprezy. Już teraz są w wyśmienitej formie.

W trakcie jubileuszowej gali niespodzianek było więcej. Goście mieli okazję poznać nowości produktowe firmy: drobne posypki z czekolady mlecznej i ciemnej, posypki vermicelli fondente, chunks 3D, prażone orzechy laskowe le Toste i posypka z orzecha laskowego w granulacie. Gwiazdą wieczoru był Zbigniew Wodecki. Znakomita zabawa trwała do samego rana.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple