header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Nasi w Rimini

Artykul

Monika Stimma oraz Michał Palarczyk będą reprezentować Polskę na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Rimini w styczniu 2015 roku. Do tego wyjątkowego startu przygotowuje ich Piotr Chylarecki, który będzie szefem naszej ekipy i jednym z jurorów konkursu. Grzegorz Olma, redaktor naczelny naszego czasopisma, oceniał będzie jedną z mistrzowskich konkurencji ? deser lodowy w pucharze.

Wyjątkowo atrakcyjnie zapowiada się program imprez towarzyszących przyszłorocznym targom SIGEP w Rimini. W bogatym zestawie konkursów cukierniczych znalazła się prawdziwa perełka ? Mistrzostwa Świata Cukierników Juniorów. W wydarzeniu tym mogą uczestniczyć adepci zawodu, którzy nie ukończyli 23 roku życia.

Mistrzostwa Młodych Cukierników rozgrywane są w Rimini od 2011 roku w latach nieparzystych. W trzeciej, przyszłorocznej edycji udział ma wziąć dziesięć dwuosobowych zespołów ? koniecznym wymogiem jest, by drużynę tworzyli kobieta i mężczyzna. Do tej pory start potwierdziły ekipy z Japonii, Tajwanu, Singapuru, Australii, Francji, Rosji, Chorwacji i Polski.

Naszą reprezentację stanowią laureaci Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych z tego roku: Weronika Stimma z Bydgoszczy oraz Michał Palarczyk z Suchej Beskidzkiej.

Weronika ma 18 lat, jest uczennicą trzeciej klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej i praktykuje w renomowanej Cukierni Sowa. Na swym koncie ma I miejsce w Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie cukiernika oraz wygraną w konkursie cukierniczym zorganizowany przez Cech Piekarzy i Cukierników w Bydgoszczy. W parze z Anną Krawczyk zwyciężyła w tegorocznych Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.

Michał jest o rok starszy. Uczy się obecnie w IV klasie Technikum Gastronomicznego w Suchej Beskidzkiej. W warszawskim konkursie podczas targów Expo Sweet startował dwukrotnie: w latach 2013 i 2014. W ostatniej edycji, wraz z Mateuszem Jurcem, stanął na drugim stopniu podium. Michał specjalizuje się w produkcji ciast, deserów oraz pracy w karmelu.

Polski duet czekać będzie w Rimini trudny sprawdzian. W trakcie dwudniowych zmagań Weronika i Michał będą musieli przygotować: praliny, eksponaty z czekolady i karmelu, czekoladowy deser, bankietówki oraz deser lodowy w pucharze. Wszystkie prace powinny nawiązywać do tegorocznego tematu mistrzostw, którym jest włoski styl w żywności. Zdaniem Piotra Chylareckiego, który czuwa nad przygotowaniami młodych cukierników, regulamin konkursu i zakres prac, które będą musieli w jego trakcie wykonać, odpowiada imprezom z udziałem seniorów. Konkurs jest trudny i wymagający od uczestników sporych umiejętności zawodowych.

Weronika i Michał trenować będą w pracowni Cukierni Sowa, gdzie mogą liczyć na dodatkowe wsparcie takich cukierniczych znakomitości jak Aleksandra Sowa, Pawel Małecki czy Mariusz Buritta.

Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników rozgrywane będą w sobotę i niedzielę ? 17 i 18 stycznia. Wielki finał zaplanowano na drugi dzień konkursu na godzinę 14.30 ? wtedy to zaprezentowane zostaną finałowe prace. Impreza organizowana jest m.in. przez znanego włoskiego cukiernika Roberto Rinaldiniego. Honorowym przewodniczącym jury będzie Iginio Massari, legenda włoskiego i europejskiego cukiernictwa. Nagroda za zajęcie pierwszego miejsca opiewa na 7 tys. euro. Wicemistrzowie otrzymają czek na 5 tys., a laureaci trzeciego miejsca ? 3 tys. euro. Regulamin konkursu mówi także o kilku wyróżnieniach dodatkowych.

Przygotowania polskiej ekipy do występu w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników wspierają firmy: PREGEL, AMBASADOR, KRUSZWICA, PASTRY CREATION.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple