header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Pierwszy krok w stronę Paryża

Artykul

Pierwszy krok w stronę Paryża

Michał Starowicz, Szymon Wiejak oraz Przemysław Szwarc to zwycięzcy krajowych eliminacji Pucharu Louisa Lesaffre?a, które pod koniec października rozegrano w Wołczynie. Trójka Polaków w sierpniu 2015 roku wystartuje w Parmie. Jeśli polska ekipa zajmie jedno z trzech pierwszych miejsc, zakwalifikuje się do Piekarskiego Pucharu Świata w 2016 roku.

Zdjęcia z trzeciego dnia eliminacji prezentujemy w naszej Galerii (tutaj)

Konkurs o Puchar Louisa Lesaffre?a odbywa się po raz czwarty. Jest formą eliminacji do niezwykłego wydarzenia, za jakie uchodzi branżowy puchar świata. Jego finał organizowany jest raz na kilka lat w Paryżu (ostatni miał miejsce w 2012 roku). Uczestniczy w nim 12 narodowych ekip, które przechodzą przez bardzo wąskie sito preselekcji. Zgodnie z regulaminem trzy najlepsze drużyny z poprzedniej edycji konkursu mają zapewniony powtórny start (obecnie są to drużyny: Japonii, USA i Tajwanu). Do obsadzenia pozostaje tylko dziewięć miejsc. Zaledwie trzy z nich przypadają krajom europejskim. Latem przyszłego roku polski team powalczy we Włoszech o prawo udziału w finale konkursu, który tradycyjnie ma miejsce w trakcie targów Europain w Paryżu.

Od samego początku Louis Lesaffre Cup wyróżnia się niezwykle wysokim poziomem prezentowanych prac i znakomitym kunsztem zawodowym uczestników. To konkurs, w którym biorą udział najlepsi z najlepszych. Dlatego liczy się każdy etap eliminacji. W ostatnich dniach października w zakładzie firmy Lesaffre w Wołczynie wyłoniono polską reprezentację.

Przez kilka miesięcy piekarze z całego kraju mogli przesyłać na adres polskich organizatorów eliminacji swoje zgłoszenia wraz z krótką prezentacją i opisem prac. Z nadesłanych zgłoszeń wybrano po trzy osoby, które wystartowały w trzech kategoriach konkursowych.

Wypieki półcukiernicze i pieczywo smakowe

W tej kategorii zawodnicy mieli za zadanie zaprezentować określoną regulaminem ilość i gramaturę wyrobów z ciasta drożdżowego listkowanego i nielistkowanego. Musieli także przygotować dowolny wyrób regionalny z ciasta drożdżowego charakterystyczny dla danego regionu lub piekarni. Nowością było przygotowanie pieczywa smakowego (typu pizzerka, cebularze i inne) oraz tradycyjnej pizzy rzymskiej.

W tej kategorii swe umiejętności zawodowe zaprezentowali: Natalia Bednarz z Piekarni Grześ z Annopola, Adam Bałuk z Piekarni Kleszczewscy z Zielonej Góry, Michał Starowicz z Piekarni MTD z Radziszowa

Bagietki i chleby świata

Klasyczna konkurencja turniejowa. Uczestnicy konkursu musieli przygotować produkty o określonych w regulaminie parametrach. Obowiązkowe były chleby żytnie, a także chleby regionalne charakterystyczne dla regionów reprezentowanych przez piekarzy. W tej konkurencji startowali: Szymon Wiejak z Piekarni Cukierni Stefan Liszewski w Płotach, Rafał Pawłowski z Piekarni Piotrowscy w Łasku i Ariel Literski z Piekarni Jarzębińscy w Kościerzynie

Wypiek artystyczny

Najbardziej widowiskowa kategoria konkursu. Wypiek artystyczny to konkurencja dla artystów zawodu. Połączenie tradycyjnego rzemiosła z nieograniczoną kreacją. Piekarze, którzy podjęli się tego wyzwania, musieli wykonać eksponat o wysokości 140 cm, który w symboliczny, ale zarazem czytelny sposób miał ilustrować ważne wydarzenie z historii kraju, z którego pochodzi zawodnik.

W tej kategorii do krajowych eliminacji zostali zakwalifikowani: Paweł Ciążyński (Piekarnia R&P Ciążyńscy z Gostynia), Mariusz Wierzchoń (PSS Społem Lubartów) i Przemysław Szwarc (Piekarnia Ciastkarnia Walenciak z Kiełczewa).

Krajowe eliminacje trwały trzy dni. Każdego dnia w nowoczesnej, świetnie wyposażonej pracowni piekarskiej zakładu Lesaffre w Wołczynie trwały zmagania w kolejnych konkurencjach. W każdej z kategorii obowiązywał limit czasu. Zawodnicy musieli zmieścić się w ośmiu godzinach pracy i spełnić restrykcyjne wymogi regulaminu. Ich umiejętności, niemal przez cały czas, bacznym okiem obserwowali członkowie jury. Konkursowe prace oceniali: dr Krystyna Jarosz, Monika Soszyńska-Masny, Wiesław Kucia, Yves Musialowski i Andrzej Borycki (przewodniczący).

Przedstawiciel naszej redakcji miał okazję przyjrzeć się z bliska pracom zawodników startujących w trzecim dniu konkursu. Zwycięski eksponat Przemysława Szwarca robił wrażenie. Nawiązywał do Marii Słodowskiej-Curie, znakomitej polskiej uczonej, dwukrotnej noblistki, która całe dorosłe życie spędziła we Francji. Jest postacią doskonale znaną i rozpoznawalną na całym świecie. W tym roku minęła 80. rocznica jej śmierci. Praca Przemysława Szwarca wyróżniała się inteligencją i uniwersalnością przekazu, a także niezwykle oryginalnym podejściem do tematu. Autor połączył w niej kilka technik piekarskich i zadbał o lekkość formy. W uznaniu dla tej pracy redakcja ?W Piekarni, W Cukierni? ufundowała Przemysławowi Szwarcowi specjalną nagrodę ? książkę True bread Joaquina Llarasa, znakomitego hiszpańskiego piekarza. Mamy nadzieję, że będzie ona pomocna całemu polskiemu zespołowi i przyda się w trakcie przygotowań do konkursu w Parmie. Europejskie eliminacje do Pucharu Świata w Piekarstwie odbędą się w dniach 24-28 sierpnia 2015 roku. Więcej o tym wydarzeniu napiszemy w grudniowym wydaniu naszego czasopisma.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple