header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Kongres UIBC

Artykul

Podczas tegorocznych targów POLAGRA-TECH na swym pierwszym światowym kongresie spotkali się członkowie Unii Piekarzy i Cukierników (UIBC). W kongresie uczestniczyło kilkudziesięciu członków tej organizacji.

Po wielu latach dyskusji o potrzebie połączenia sił i wspólnego działania przenikających się zawodów, w ubiegłym roku udało się zjednoczyć międzynarodowe organizacje piekarzy (UIB) i cukierników (UIPCG). Decyzję podjęto podczas ostatnich targów IBA w 2012 roku w Monachium. Powstała nowa organizacja zawodowa, w skład której weszli członkowie obu związków. Dziś liczy ona około 40 członków ? z Ameryki Środkowej i Południowej, Azji oraz Europy i Północnej Afryki.

Nowe ciało ma nadać nowy impuls przeżywającym kryzys strukturom, a także odpowiedzieć na nowe wyzwania zmieniających się rynków. Praktycznie na całym świecie piekarstwo przenika się z cukiernictwem, oba biznesy wzajemnie się uzupełniają, a piekarze i cukiernicy muszą zmierzyć się z bardzo podobnymi problemami. Połączenie sił i środków wydaje się więc naturalnym krokiem. O przyszłości obu branż, a także formach działania UIBC dyskutowano na pierwszym kongresie Unii, który obradował w pierwszych dniach października w Poznaniu.

Większość spotkań miała charakter zamknięty. Uczestniczyć w nich mogli jedynie członkowie organizacji. Dyskusje toczyły się w komisjach ? organizacyjnej, kształcenia zawodowego, marketingu i promocji (z udziałem przedstawicieli z Polski), a także ekonomii i polityki społecznej.

Bez względu na szerokość geograficzną piekarze i cukiernicy muszą zmagać się z podobnymi problemami, które na konferencji prasowej podsumowującej poznańskie spotkanie zaprezentował Peter Becker, piekarz z Niemiec, obecny prezes UIBC. Jego zdaniem do największych obecnych wyzwań, przed którymi stają przedstawiciele obu zawodów należą: systematycznie spadająca konsumpcja pieczywa, troska o jakość produktów piekarskich i cukierniczych, zmieniające się formaty handlu detalicznego oraz kwestie sukcesji w firmach rzemieślniczych, które bardzo często mają rodzinnych charakter i kilkupokoleniową ciągłość. Ta ciągłość coraz częściej bywa zagrożona.

Poza ogólnymi problemami branży Unia musi wypracować także własny model funkcjonowania. Trwa właśnie docieranie się dotychczasowych wizji i koncepcji reprezentowanych, przez do niedawna, niezależne organizacje. UIBC szefuje obecnie Peter Becker, w nowej kadencji zastąpi go Gerhard Schenk, niemiecki cukiernik, ostatni prezes UIPCG. Zgodnie z zasadami, na jakich połączono obie organzacje, gdy prezesem UIBC jest piekarz, jego zastępcą, a także następcą na czele Unii musi być cukiernik.

Władze UIBC zdominowane są przez przedstawicieli Europy. W 11-osobowym zarządzie znajduje się tylko jedna przedstawicielka Azji (Tajwan) i jeden reprezentant Ameryki Środkowej i Południowej (Meksyk). Jest tu aż 7 wiceprezesów, 2 sekretarzy generalnych i jeden skarbnik. Biuro Unii znajduje się w Hiszpanii.

Nasz kraj w UIPC reprezentują dwie polskie organizacje branżowe ? Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP. Niestety, od czasów Andrzeja Szydłowskiego, który w 2002 roku został prezydentem UIB we władzach międzynarodowej organizacji nie mamy polskich przedstawicieli ? region Europy Środkowej reprezentuje Węgier.

Nowa Unia Piekarzy i Cukierników stawia sobie ambitne cele. Chce być liczącym się podmiotem na międzynarodowej arenie organizacji branżowych. Zamierza zwiększyć liczbę swych członków (wśród krajów europejskich liczy na rzemieślników z Wielkiej Brytanii, Republiki Czeskiej, Serbii Litwy, Łotwy, Białorusi). Chce też, by jej głos liczył się w debacie publicznej dotyczącej handlu, rzemieślniczej produkcji i edukacji zawodowej. Tu stawia na lobbing i aktywność na międzynarodowych forach czy konferencjach specjalistycznych. Wykorzystując współpracę swych członków zamierza także wzmocnić wymianę doświadczeń na wszelkich możliwych polach ? wymiana uczniów, czeladników, warsztaty doskonalące dla mistrzów zawodu. UIBC stawia też na internet i media społecznościowe. Jej profil obecny jest na Facebooku i Twitterze.

Tematy poruszane w Poznaniu z pewnością kontynuowane będą na kolejnych spotkania organizacji ? zarówno poszczególnych komisji, jak również zgromadzeń ogólnych. Kolejne ważne spotkanie odbędzie się w przyszłym roku w Monachium, podczas targów IBA. Tam UIBC będzie organizowała prestiżowe, międzynarodowe konkursy dla piekarzy i cukierników.

UIB

Międzynarodowa Unia Piekarzy powstała w 1931 roku w Budapeszcie. Założyli ją przedstawiciele 11 państw, w tym Polski Kongres UIB kilka razy obradował w naszym kraju ? m.in. w Gdańsku, Wrocławiu oraz w 2010 roku w Poznaniu. W 2002 roku, w trakcie kongresu we Wrocławiu prezydentem organizacji został Andrzej Szydłowski, piekarz z Gdańska.

W ubiegłym roku do UIB należało ponad 20 państw z całego świata, w tym Brazylia, Australia, Iran, Algieria, czy Rosja. Organizacji przewodził Niemiec, Peter Becker.

UIPCG

Międzynarodowa organizacja cukierników powstała w drugiej połowie lat 50. XX wieku. Do ubiegłego roku skupiała kilkanaście państw europejskich oraz Brazylię, Japonię, Koreę Południową i Tajwan. Na jej czele stał niemiecki cukiernik Gerhard Schenk.

Sztandarowym projektem realizowanym przez UIPCG były mistrzostwa świata młodych cukierników. W 2002 miały miejsce Poznaniu.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple