header

Wystrzałowa zima


GDN piekarnia

Cologne2020

Cologne2020a

euro gastro

TARGI BRANŻOWE SAVPOL 2019

Artykul

W hali widowiskowo-sportowej Arena Gliwice firma Savpol zorganizowała już czwartą edycję Targów Branżowych Savpol (19 – 20 października). Na ten jeden weekend Gliwice stały się światowym centrum piekarstwa, cukiernictwa, lodziarstwa i gastronomii.

Nie zabrakło tu apetycznych wypieków, niebanalnych smakołyków, orzeźwiających lodów, lemoniad, aromatycznej kawy, niepowtarzalnych ciast dekorowanych przez profesjonalistów oraz najlepszego sprzętu od topowych producentów w branży.Impreza po raz kolejny odbyła się w hali widowiskowo-sportowej Arena Gliwice – jednym z najnowocześniejszych obiektów na Śląsku.

Do Gliwic zjechali się wystawcy z całej Polski, jak i innych europejskich krajów takich jak Francja, Hiszpania, Irlandia czy Włochy. Wszyscy zaprezentowali szeroką gamę swoich produktów kierowanych do sektorów: piekarniczego, lodziarskiego, cukierniczego oraz gastronomicznego. Klienci mieli okazję zobaczyć i posmakować najnowszych trendów kulinarnych, ale także tradycyjnych wypieków oraz dań.

Podczas targów goście mogli skorzystać ze specjalnych promocji, które obowiązywały jedynie w czasie tego wydarzenia. Savpol pokazał nie tylko dobre jedzenie, ale również najciekawsze rozwiązania aranżacji sklepowych, współczesne technologie, a także wyposażenie idealne do lokali gastronomicznych i nie tylko.

Mistrzowskie pokazy

W czasie trwania Targów Branżowych Savpol w strefach pokazowych odbywały się liczne prezentacje kulinarne. Swoimi umiejętnościami i doświadczeniem dzielili się najlepsi piekarze, cukiernicy, lodziarze i kucharze z całego świata. W piekarni prezentowano tajniki włoskich, francuskich oraz tradycyjnych polskich wypieków, przedstawiono nowości i stworzono możliwość posmakowania najlepszego pieczywa.

W cukierni było naprawdę słodko. Poranki otwierała włoska Amarena, a później można było posmakować ciast z lustrzanymi polewami, mini deserów dekorowanych glassage’em, francuskich makaroników, a nawet przepysznych czekoladowych tart. Natomiast w czekoladziarni goście mieli okazję zobaczyć jak przebiega proces produkcji pralin, zapoznać się z nowościami oraz posmakować wyśmienitych deserów przygotowanych przez mistrzów. Nie zabrakło również wspaniałych pokazów dekoratorskich. Profesjonaliści pokazali nowatorskie techniki zdobienia tortów oraz ciekawe rozwiązania, pozwalające na urozmaicenie wypieków.

W strefie poświęconej segmentowi HoReCa prezentowano propozycje dań, które z pewnością wzbogacą menu niejednej restauracji. Od pikantnego śniadania, przez wykwintny obiad, deser, aż po kolację. Gotowali tu: Wojciech Harapkiewicz, Dolores Marin Cisneros, Jarosław „Smok” Łyczko, Damian Krępeć, Adam Rzewuski i inni.

Strefa inspiracji

Targi Branżowe Savpol to nie tylko stoiska wystawców, pokazy i konkursy. To także ogromna liczba pomysłów i inspiracji. Mogliśmy skosztować pysznych, cynamonowych bułeczek, jak również poznać ich produkcję. Zobaczyliśmy pełne realizacje sklepowe łączące najnowsze technologie i współczesny design. Mieliśmy okazję posmakować lodów rzemieślniczych, przygotowanych przez mistrzów.

Bardzo ciekawą ideą okazała się prezentacja „Kopalnia pomysłów”. Tam wyeksponowane zostały czarne produkty w tym: donaty, makaroniki oraz kawa. Tej ostatniej było pod dostatkiem w specjalnej Strefie Kawy, w której bariści serwowali pyszne herbaty, odświeżające lemoniady, korzenne latte, a nawet marcepanowe cappuccino.

Na targach nie mogło zabraknąć specjalistycznych książek. Ofertę publikacji dla profesjonalistów prezentowała platforma Szef Books.

Na szczególną uwagę zasługuje także pomysł na małą lodziarnię. Firma Savpol pokazała w jaki sposób na małej powierzchni można zorganizować lokal i rozpocząć swój nowy, lodowy biznes.

Gorączka sobotniej nocy

Sobotni wieczór targów zwieńczył uroczysty koncert zespołu Feel. Wszyscy bawili się wyśmienicie i nie oszczędzali na parkiecie. Piotr Kupicha wraz z całym bandem zadbali o świetną atmosferę oraz pozytywne nastroje gości.

Z pewnością tegoroczna odsłona Targów Branżowych Savpol zapadnie nam na długo w pamięci. Firma Savpol po raz kolejny dostarczyła wiele wrażeń i niezapomnianych wspomnień. Nie możemy doczekać się już następnej edycji!

W trakcie Targów odbyło się 5 konkursów w których do wygrania były atrakcyjne nagrody ufundowane przez Savpol oraz partnerów

  • III Ogólnopolskie Mistrzostwa Cukiernicze Savpol – dekorowanie tortów (I miejsce Sylwia Bednorz, II – Martika Szałajko, III – Patrycja Kipa);
  • III Ogólnopolskie Mistrzostwa Cukiernicze Savpol przygotowanie deseru (I miejsce Weronika Sowa, II – Tomasz Strzecha , III – Joanna Bukała);
  • II Ogólnopolskie Mistrzostwa Cukiernicze Savpol – dekorowanie muffin (I miejsce – Weronika Sowa, II – p. Maciej Sobkowiak, III – Vladyslava Bychkova);
  • I Ogólnopolskie Mistrzostwa Barmańskie Savpol – przygotowanie lemoniady (I miejsce – Sebastian Warchoł, II – Sabina Rudzka, III – Marzena Walęga);
  • I Ogólnopolskie Mistrzostwa Kulinarne Freestyle Savpol ( I miejsce Tomasz Czarnecki, II - Michał Więcławek, III - Elżbieta Wal.

Wszyscy zawodnicy wykazali się niezwykłymi umiejętnościami, talentem oraz kreatywnością.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2019 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple