header

Wystrzałowa zima


GDN piekarnia

Cologne2020

Cologne2020a

euro gastro

100 lat MIWE

Artykul

Od tradycji do ultra nowoczesności

Tradycyjny, ciężki, żeliwny piec opalany drewnem był pierwszym urządzeniem piekarskim jakie powstało przed stu laty w firmie Michaela Wenza. Dziś wnuczka założyciela – Sabine Michaela Wenz zarządza firmą, która rewolucjonizuje proces pieczenia pieczywa i co kilka lat przekracza kolejne bariery technologiczne.

Charakterystyczne żółto-czarne firmowe barwy dostrzec można na wszystkich najważniejszych branżowych targach na świecie. Pod tymi kolorami prezentowane są najnowocześniejsze rozwiązania związane z wypiekiem pieczywa. Firma MIWE od lat jest synonimem innowacyjności i imponującego postępu w dziedzinie urządzeń piekarskich.

Innowacyjne rozwiązania

Słynne hasło Edgara Wenza, syna założyciela firmy: „Nie noś tego, co można przewieźć, i nie podnoś tego, co może leżeć” zainspirowało inżynierów do pracy nad systemem piecowym niewymagającym załadunku łopatą. Efektem twórczych działań było wprowadzenie na rynek europejski w 1967 r. pierwszego pieca obrotowego. Kilka lat później (1971 r.) firma stworzyła podwaliny odpieku sklepowego, budując pierwszą stację do wypieku w miejscu sprzedaży. Idea ta była na tyle nowatorska, że określano ją jako wizjonerską. I choć początkowo nie znalazła wielu zwolenników, aktualnie nikt chyba nie ma wątpliwości, jak znaczący był to krok w piekarstwie.

Dziś urządzenia z logiem MIWE wyróżniają się znakomitymi parametrami eksploatacyjnymi – są energooszczędne, przyjazne środowisku, posiadają zaawansowane funkcje i tryby pracy, a przy tym pozostają proste w obsłudze i praktycznie niezawodne. Znakomicie wpisują się w filozofię nowoczesnego zakładu produkcyjnego – zautomatyzowanego, sięgającego po nowoczesne oprogramowanie, pozwalającego zdalnie śledzić i nadzorować proces produkcji.

Wiodące miejsce w produkcji MIWE zajmują piece: wsadowe, obrotowe, termoolejowe, wózkowe, przelotowe i oczywiście sklepowe. Po kilkuletniej przerwie firma reaktywowała produkcję pieców przelotowych. Niedawno nagrodą Trend Award wyróżniony został piec obrotowy MIWE roll in e+ za funkcję stabilizacji ciśnienia w komorze wypiekowej. Pozwala ona wyeliminować niestabilne warunki atmosferyczne, które negatywnie oddziałują na wypieki. Dzięki regulacji ciśnienia kolor skórki jest bardziej jednolity, chleb zyskuje na objętości, a sama skórka ma lepszą strukturę.

MIWE od lat traktuje zakłady piekarskie w kompleksowy sposób – patrząc na niej jak na spójny organizm. Firma słynie z doskonałych rozwiązań energetycznych, które pozwalają na optymalizacje kosztów produkcji m.in. przez systemy zarządzania energią, umożliwiające jej odzysk na poziomie aż 25 procent.

W celu optymalizacji zarządzania produkcją powstał kolejny pakiet usług, zwany MIWE connectivity. Ma on na celu całodobowy nadzór i zarządzanie wszystkimi urządzeniami w zakładzie produkcyjnym wraz z raportowaniem przebiegu pracy (i ewentualnych błędów). Tego rodzaju zapis pozwala na dopracowanie odpowiedniej krzywej temperaturowej i wilgotności dla konkretnego produktu.

Nowoczesne centrum technologiczne

Wszystkie produkty firmy i jej nowoczesne rozwiązania sprawdzić można przed podjęciem decyzji zakupowej. Doskonałym do tego miejscem jest otwarte jesienią ubiegłego roku nowoczesne centrum technologiczne - Live Baking Center. Pod tą nazwą kryje się w pełni wyposażona piekarnia wraz z zapleczem do badań i spotkań. Centrum posiada piece cyklotermiczne, termoolejowe (wsadowe i wózkowe), nadmuchowe ora pełną gamę pieców sklepowych w różnej stylistyce. Piece wsadowe obsługuje automatyczny system MIWE athlet. Działa tu także modelowy zintegrowany system odzysku energii.

Przewodnią ideą centrum jest prezentacja nowoczesnych rozwiązań w codziennej produkcji piekarskiej oraz praktyczne zastosowanie takich pakietów usług jak MIWE energy, MIWE connectivity czy MIWE baking excellence. Uczestnicy szkoleń mogą w warunkach produkcyjnych bezpośrednio przetestować oferowany sprzęt - od techniki chłodniczej aż po piecową. Od pakietu MIWE energy wraz z systemem MIWE eco:nova aż po całościowy program odpieku sklepowego i koncept kanapkowo-przekąskowy. Od techniki załadunku pieczywa do jego chłodzenia (w tym także ultra nowoczesną technologię studzenia próżniowego – vacuum coolling).. W organizowanych tu seminariach i pokazach technologicznych uczestniczą także piekarze z Polski. MIWE obecne jest na naszym rynku za pośrednictwem firmy GETH od ponad 30 lat.

***

MIWE to światowa marka reprezentowana przez rozbudowaną sieć sprzedaży (7 firm córek i 40 przedstawicielstw na kilku kontynentach). Firma posiada dwa zakłady produkcyjne: w Arnstein, gdzie powstają instalacje piekarnicze oraz w oddalonym o 100 km Meiningen skoncentrowanym na produkcji pieców sklepowych oraz związanych z tą technologią urządzeń peryferyjnych. Firma zatrudnia ok. 750 pracowników. Jej roczne obroty przekraczają 110 milionów euro. Ponad połowa sprzedaży ma miejsce na rynkach zagranicznych. Największy jej przyrost odnotowano w sektorze instalacji systemów do odzysku energii.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2019 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple