header

Pradawne Zboża


exposweet

gmbh2019

prosweets

Sigep19_120x80_pol

kruszwica10lat

wpic

cream117

Kosmiczna piekarnia

Artykul

Niewielka niemiecka firma koordynuje prace nad stworzeniem pieczywa, które może powstać w warunkach nieważkości. Plany są ambitne – chodzi nie tylko o wypiek na orbicie, ale również o wegetację zbóż.

W 2016 roku w Niemczech powstała firma Bake in Space. To dynamiczny start-up, który obenie działa w niemieckiej Bremie i Leicester w Wielkiej Brytanii. Jego głównymi obszarami działalności są:

  • Zrównoważona produkcja żywności
  • Bezpieczne przetwarzenia żywności
  • Nowe metody i technologie pieczenia i gotowania
  • Rozwiązaani dotyczące czyszczenia, recyklingu i gospodarowania odpadami

Jednak Bake in Space jak wskazuje sama nazwa najbardziej znana jest z projektu kosmicznej piekarni.

Wszystko wskazuje na to, że już za 2-3 lata astronauci przebywający na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) będą mogli wypiekać na orbicie niekruszący się chleb. Przepis na kosmiczne pieczywo i specjalny piec do jego wypieku mają zostać przetestowane w trakcie misji planowanej na 2020/21 rok. Wtedy w kosmos polecieć mają Niemiec Mathias Maurer i Brytyjczyk Tim Peake.

Podczas długich kosmicznych misji załogom stacji kosmicznych brakuje świeżej żywności. Dlatego podejmowane są próby wytwarzania jej na orbicie – na przykład dzięki bakteriom produkującym cukry czy uprawianym na miejscu warzywom. W przyszłości także kosmiczni turyści mogą mieć apetyt na coś lepszego niż dania z tubki. Zdaniem ekspertów zapach świeżego chleba może korzystnie wpłynąć także na stan fizyczny i psychiczny astronautów.

Chociaż w ziemskich warunkach chleb jest podstawą wyżywienia, w kosmosie może zagrażać życiu. Podczas misji Gemini 3 z roku 1965 dwaj astronauci przemycili na pokład kanapkę z wołowiną. W warunkach mikrograwitacji latające swobodnie okruchy mogły się dostać do oczu, do nosa czy spowodować zwarcie w instalacji elektrycznej. Z powodu tych zagrożeń chleb został zakazany podczas misji kosmicznych – astronauci musieli się zadowolić spoistą tortillą.

Wkrótce sytuacja może się jednak zmienić. Niemiecka firma wraz z ekspertami od lotów kosmicznych oraz specjalistami od żywności z kilku organizacji badawczych pracuje bowiem nad uzyskaniem niekruszącego się chleba. Najtrudniejsze w tym zadaniu jest uzyskanie właściwej tekstury - pieczywo nie może być zbyt twarde.

Nad odpowiednim kosmicznym piecem pracuje firma OHB System, wytwarzająca sprzęt do misji kosmicznych. Znaczącym ograniczeniem jest jego maksymalna moc, która nie może przekraczać 250 Watów (typowy piekarnik ma moc 10 razy większą). Ponadto temperatura zewnętrznych powierzchni nie powinna przekraczać 45ºC. Rozwiązaniem może być piec o małej objętości, dobrze zachowujący ciepło. Jednak możliwe jest także pieczenie pod obniżonym ciśnieniem. Ponieważ temperatura wrzenia wody maleje wraz ze spadkiem ciśnienia atmosferycznego, można by piec w niższych temperaturach. Tak przygotowany chleb byłby zdaniem ekspertów bardziej puszysty.

Nowa mieszanka ciasta i specjalnie zaprojektowany do użycia w Międzynarodowej Stacji Kosmicznej piekarnik mają zostać przetestowane podczas misji planowanej na lata 2020/2021. Cały proces wypieku będzie kontrolowany z Ziemi dzięki transmisji wideo z wnętrza pieca. Ciasto początkowo ma pochodzić z Ziemi, ale z czasem powinno być możliwe przygotowywanie zaczynu na orbicie. Część zaczynu może trafić z powrotem na Ziemię, dając początek nowym rodzajom „kosmicznego” pieczywa.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple