Boks, pot i łzy

Salon Czekolady nie kojarzy się raczej z salą treningową w poindustrialnym wnętrzu. Tymczasem organizatorzy prestiżowego konkursu World Chocolate Masters tegoroczonych finalistów zaprosili na ... trzydniowy obóz kondycyjny!
Już za pół roku, na przełomie października i listopada w Paryżu, w trakcie Salonu Czekolady odbędzie się wielki finał konkursu World Chocolate Masters. To jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie cukierników parających się pracą z czekoladą. Nowy regulamin imprezy sprawił, że od jej ostatniej edycji minęły trzy lata, a to wystarczająco długi okres by... zostrzyć apetyty.
Zupełnie inny finał
To będzie zupelnie inny finał – zapowiadaja organizatorzy. Najbardziej zasadnicza zmiana dotyczy jego istoty. Z dotychczasowej, niemal sportowej rywalizacji konkurs ma się stać areną prezentacji cukierniczych indywidualności. Ma stworzyć uczestnikom szanse na pełniejsze wyrażenie własnych wizji i osobowości. Organizowany co trzy lata finał, w multikulturowym środowisku cukierniczym ma być nie tylko mocnym głosem na temat trendów, ale w istotny sposób je kreować. A finaliści z 21 krajów świata, pochodzący z sześciu kontynentów, mają być ich inicjatorami. Inna zmiana - konkurs w Paryżu potrwa trzy dni, o jeden dzień dłużej niż dotychczas.
Trening mentalny i fizyczny
Po raz pierwszy w historii konkursu, jego uczestników zaproszono na obóz kondycyjny. Spotkanie wyznaczono w Berlinie, mieście, które idealnie wpisuje się w nową koncepcję imprezy – to tu, w naturalny sposób, przeszłość łaczy się z wizjami przyszłości.
W trakcie trzech dni finalistom zorganizowano intensywne treningi mentalne i fizyczne. Pierwsze miały pobudzić kreatywność i wyzwolić nieschematyczne myślenie, drugie energię i siłę.
Dyskutowano o przyszłości wielkich miast i związanych z nimi wyzwaniach w sferze gastronomii i kosumpcji. Znakomite grono ekspertów dzieliło się z finalistami specjalistyczną wiedzą z bardzo różnych obszarów tematycznych. Francois Charteir z Kanady mówił o pairingu i zasadach łączenia oraz kompozycji smaków. Bracia Kamiel i Nendrik Buysse z Holandii pokazali jak przygotować złożone z 12 dań menu, w którym czekolada łączy się z najrozmaitszymi dodatkami (słodkimi, wytrwanymi, pikantnymi, także alkoholem) i przełamuje stereotypowe wyobrażenia. Tom Palmaerts z Belgii opowiadał o obecnych i przyszłych trendach w żywności, a Ramon Morato z Hiszpanii zastanawiał jak można je uwzględnić w czekoladowych i cukierniczych produktach. Jedną z dyskusji prowadził również Yann Couvreur, obecnie chyba najpopularniejszy paryski cukiernik. Zwieńczeniem tej burzy mózgów była sesja treningowa z byłym mistrzem świata w boksie Brahimem Asloum z Francji, która wszystkim dostarczyła ogromnych emocji i całkowicie nowych wrażeń.
Spotkanie w Berlinie było także okazją do spotkania mistrzów czekolady i przyszłych konkurentów w luźnej, nieformalnej atmosferze. To element budowania relacji i zawodowych kontaktów, które specyfika finału i jego presja często utrudnia.
UCZESTNICY FINAŁU WORLD CHOCOLATE MASTERS 2018
Polska – Michał Iwaniuk Australia – Daria Nechiporenko
Belgia – Jurgen Beart Chiny – Jing Jing Liao
Holandia – Patrick de Vries Niemcy – Martin Studeny
USA – Florent Cheveau Kanada – Chris Kwok
Maroko –Yassine Lamjarred Szwajcaria – Elias Läderach
Rosja – Artem Głuszkow Wielka Brytania – Barry Johnson
Singapur – Desmond Lee Japonia – Akiro Kakimoto
Francja – Yoann Laval Dania – Tor Stubbe
Meksyk – Alejandro Salas Rodriguez Hiszpania – Ivan Pascual Bossa
Korea Południowa – Eun-Hye Kim Włochy – Maurizio Frau
Zjednoczone Emiraty Arabskie – Aravinda Leelarathna