header

Pradawne Zboża


exposweet

gmbh2019

prosweets

Sigep19_120x80_pol

kruszwica10lat

wpic

cream117

SAGA - Papier (nie tylko) do pieczenia

Artykul

KONTAKT: MICHAŁ MICUŁA,
Key Account Manager
tel. 694 466 436

Nazwa jasno określa zastosowanie. Ale pieczenie to tylko jeden z możliwych sposobów wykorzystania tego produktu. Jest on wyjątkowo uniwersalny.

Papier i żywność to temat stary chyba jak … sam papier. Nie da się dziś określić kiedy zaczęto go łączyć z jedzeniem, bo też trudno odpowiedzieć na pytanie, kto pierwszy wpadł na pomysł, by pożywienie owinąć papierowym arkuszem. Zaskakiwać może jednak fakt, że dopiero niespełna sto lat temu w niewielkim fińskim mieście Mänttä, po raz pierwszy na świecie, rozpoczęto wytwarzanie papieru do zabezpieczenia żywności. Dziś zakład ten podobnie jak marka SAGA należą do firmy Metsä Tissue.

Tajemnica produkcji

Początkowo chodziło o higieniczne pakowanie ryb na targowiskach. Proste opakowanie miało zapobiegać przenikaniu tłuszczu na zawnątrz. W latach sześćdziesiątych XX wieku udało się stworzyć wersję papieru dodatkowo odpornego na wysokie temperatury, który można wykorzystać do gotowania i pieczenia. Wersja do pieczenia, to papier o gramaturze od 40 do 41 gramów na metr kwadratowy. Wykonany jest z włókien celulozowych, które powleczone są silikonem, dzięki temu papier ten może być wykorzystywany do pieczenia beztłuszczowego. Swą tłuszczoodporność zawdzięcza między innymi mechanicznej obróbce celulozy. Jest to w pełni ekologiczny proces polegający na długotrwałym zbijaniu włókien w celu osiągnięcia odpowiedniej ich gęstości. Inne technologie produkcji łączą w sobie metodę chemiczną i mechaniczną.

Uniwersalne walory – wiele zastosowań

Podstawowym walorem papieru do pieczenia SAGA jest jego powierzchnia odporna na tłuszcz i wysoką temperaturę, a przez to uniemożliwająca przywieranie ułożonych na nim produktów. Papier ten jest bardzo odporny zarówno na bardzo niskie jak i wysokie temperatury. Stanowi też doskonałą barierę dla migracji smaków i zapachów. Dzięki temu znajduje zastosowanie w piekarniach i cukierniach, ułatwiając pracę przy codziennej produkcji. Stosując to popularne rozwiązanie nie trzeba natłuszczać blach i form do pieczenia. Ciasta i wypieki nie przywierają do nich, więc ich umycie jest znacznie łatwiejsze.

Doświadczeni pracownicy piekarni i cukierni znaleźli jeszcze inne, mniej oczywiste, sposoby wykorzystania papieru do pieczenia. Jak się okazało idealnie nadaje się on do ręcznego rozwałkowania ciasta czy rozdrobnienia przypraw. Wystarczy wysypać przyprawę na papier i przykryć ją częścią arkusza, a następnie użyć wałka lub innego cięższego narzędzia by otrzymać idealnie rozdrobnione produkt.

Struktura papieru sprawia, że może on być uniwersalnym niezbędnikiem cukiernika. Łatwo i szybko można z niego stworzyć rękaw cukierniczy. Sposób działania banalnie prosty należy odciąć kawałek arkusza i zwinąć go, nadając mu kształt stożka. Do środka można wlać czekoladę, polewę czy przygotowany do dekoracji krem. Odcinamy czubek stożka i tworzymy własne ozdoby na cieście lekko uciskając wypełnioną tytę. Innym sposobem do tworzenia oryginalnych dekoracji na wypiekach jest wykorzystanie papieru jako maskownicy. Wycinając w nim zamierzone wzory, możemy nanieść arkusz na ciasto i obsypać wybraną posypką. W prosty i szybki sposób uzyskamy oczekiwany efekt. Wzór posypki na cieście będzie identyczny jak wycięty wzór w papierze.

Także w małej gastronomii

Papier do pieczenia SAGA znajdzie swoje idealne zastosowanie także w punktach gastronomicznych czy małych bistrach, które coraz częściej towarzyszą miejscom sprzedaży pieczywa. Można nim wyłożyć pojemniki gastronomiczne, użyć do gotowania na parze, smarzenia czy grillowania. Sprawdzi się przy zawijaniu różnych potraw, serwowania popularnych wrapów, tortilii, pit czy zapiekanek. Możliwość formowania kształtów sprawia, że z papieru tego wyczarować można oryginalne jednorazowe owijki i unikalne opakowania. Sposobów na wykorzystanie papieru dopieczenia jest sporo, a doświadczenie podpowowiada, że nie wszystkie zostały odkryte i opisane. W końcu potrzeba jest matką wynalazków, więc wiele jeszcze przed nami.

Czysto i ekologicznie

W dobie troski o otoczenie w którym żyjemy, zwracania uwagi na recykling czy certyfikowanie produkcji warto podkreślić, że produkty marki SAGA są bezpieczne dla zdrowia i ekologiczne. Wszystkie spełniają wymagania stawiane przez Amerykańską Agencję do spraw Żywności i Leków (FDA - Food and Drug Administration) i posiadają niezależny certyfikat zgodny z Dyrektywą BfR EU Regulation1935/2004 dotyczącą materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Wytwarzany z certyfikowanego drewna papier po zużyciu podlega recyklingowi jako bioodpad, a także nadaje się do kompostowania lub spalenia, co potwierdza niezależny certyfikat B&C. Z kolei organizacja PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes) nadała mu swój certyfikat, który poświadcza, że źródło pochodzenia drewna i wyrobów drzewnych jest znane, a drewno zostaje pozyskane w wyniku prowadzenia prawidłowej i odpowiedzialnej gospodarki leśnej. Na papierach do pieczenia SAGA znadziemy jeszcze oznaczenie Swan Label, które potwierdza, że należą one do najmniej szkodliwych produktów w swojej grupie i spełniają surowe wymagania ekologiczne.

W nowoczesnych zakładach piekarskich i cukierniczych warto sięgać po sprawdzone i wygodne rozwiązania. Takim są papiery do pieczenia SAGA.

KONTAKT: MICHAŁ MICUŁA, Key Account Manager tel. 694 466 436

Więcej informacji: www.sagacook.com

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple