header

Pradawne Zboża


exposweet

gmbh2019

prosweets

Sigep19_120x80_pol

kruszwica10lat

wpic

cream117

Fresco – jeszcze dłużej świeże

Artykul

CSM Bakery Solutions wprowadza nowatorską linię polepszaczy nowej generacji. Dzięki nim znacząco wydłuża się świeżość bochenków chleba, które zyskują na wizualnej atrakcyjności.

Dla zdecydowanej większości konsumentów przy wyborze pieczywa istotną rolę ogrywa jego świeżość. Klientom szczególnie zależy na tym, by chleb był świeży przez kilka dni. Równie istotnym aspektem, przy dokonywaniu wyborów na stoisku piekarniczym, jest wygląd oferowanego pieczywa. To o większej objętości, a w dodatku z jędrnym miękiszem budzi najlepsze skojarzenia i wydaje się bardziej apetyczne.

Klient oczekuje świeżości

Wraz ze zmianą stylu życia (większe zaangażowanie w pracę, dłuższy czas spędzany na dojazdach, a krótszy poświęcany na zakupy, częstsze spożywanie posiłków poza domem) zmieniły się zachowania zakupowe konsumentów. Od producentów żywności wymagają oni wyrobów najwyższej jakości, atrakcyjnych wizualnie i smakowo, a do tego zachowujących atrybuty świeżości nie tylko w dniu zakupu.

Parametry świeżości obejmują dwa podstawowe elementy. Jednym jest miękkość chleba (softness). Pod tym pojęciem kryje się delikatność miękiszu i skórki, czyli parametry wizualne, które podlegają ocenie podczas zakupy. Drugim elementem jest świeżość chleba (freshness), czyli wilgotność miękiszu, ale co ważne, nie jego kleistość! Ten parametr oceniany jest przez konsumentów podczas dłuższego, zazwyczaj kilkudniowego, przechowywania produktu. Jednym z obecnych wyzwań, przed którymi stoją piekarze jest właśnie połączenie obu parametrów świeżości w jednym bochenku, tak by utrzymywały się one na stabilnym, satysfakcjonującym poziomie przez kilka dni.

Oczywiście doświadczeni piekarze doskonale wiedzą, że na świeżość chleba znaczący wpływ ma użyta do jego wypieku mąka, substancje dodatkowe (wśród nich polepszacze) oraz proces produkcji. W procesie technologicznym warto zwrócić uwagę na udział mąki żytniej, wybór między kwasem a żurkiem, typ mąki używanej do produkcji czy proces zaparzania mąki. Niebagatelną rolę odgrywają tu polepszcze, szczególnie te nowej generacji.

Family Fresco

Na polskim rynku debiutuje właśnie linia trzech produktów – Fresco Max, Fresco Max Żytni, Fresco Max CL - przygotowanych wyłącznie dla naszych piekarni w oparciu o wyniki wieloletnich badań i testów uwzględniających smakowe preferencje Polaków. Produkty te, to doskonałe polepszacze do wykorzystania w zakładach stosujących tradycyjne metody wypieku, jak i zmechanizowane linie technologiczne. Można je elestycznie dozować, dopasowując do własnych receptur i potrzeb. Ich minimalne stosowanie (na poziomie od 0,5 do 2 procent, w zależności od rodzaju polepszaca) pozwala nie tylko na zwiększenie wolumenu produkcji, ale przede wszystkim uzyskanie cech pieczywa pożądanych przez konsumentów. Nie bez znaczenia jest także ułatwienie pracy dla samych piekarzy.

Zysk dla klienta i piekarza

Dzięki zastosowaniu polepszaczy Fresco w znaczący sposób wydłuża się okres świeżości pieczywa (nawet do 8 dni!). Bochenki po wypieczeniu uzyskują większą objętość, a ich miąższ ma równomierną strukturę. Oko konsumenta z pewnością przyciągnie dobrze wybarwiona, chrupiąca skórka. Smak pieczywa pozostaje nienaruszony. Zyskuje zarówno klient jak i piekarz.

Polepszacze z linii Fresco poprawiają wodochłonność ciasta, a większy udział wody obniża koszty użycia produktów. Dzięki nim powstaje delikatne, aksamitne, suche ciasto, które można poddać obróbce mechanicznej bądź ręcznej. Istotna jest też jego stabilność fermentacyjna, wyrastanie ciasta przebiega szybciej, ciasto doskonale zachowuje się też w piecu. W efekcie powstaje chleb o odpowiedniej objętości, z luźnym, elastycznym i rownomiernym miękiszem znakomicie prezentujący się na sklepowej półce i zachowujący swe walory wizualne i smakowe w trakcie kilkudniowego przechowywania w warunkach domowych. Linia polepszaczy Fresco nadaje się także do produkcji pieczywa pakowanego, o wydłużonym terminie przydatnosci do spożycia.

Także czysta etykieta

CSM Bakery Solutions wprowadza jednocześnie trzy produkty z linii Family Fresco. Fresco Max przeznaczony jest do pieczywa pszennego i żytniego. Fresco Max Żytni do produkcji pieczywa żytniego i wieloziarnistego. Do produkcji wszystkich asortymentów chleba można zastosować także polepszacz Fresco Max CL, czyli wersję odpowiadającą wymogom „czystej etykiety”. To odpowiedź producenta na stale rosnący rynkowy trend zainteresowania konsumentów produktami naturalnymi.

przykładowa wydajność 0 1% 1,5% 2%
(podane wielkości w kilogramach)
Mąka pszenna typ 750 70 70 70 70
Żurek (wydajność 300) 45 45 45 45
- w tym mąka żytnia typ 720 15 15 15 15
- woda 30 30 30 30
Mąka żytnia typ 720 15 15 15 15
Drożdze 3 3 3 3
Sól 1,5 1,5 1,5 1,5
Fresco Max CL 0 1 1,5 2
Woda 30 31 32 33
RAZEM 163,5 166,5 168 169,5
Ilość bochenków (sztuki) 284 290 292 295

Czas miesienia: miesiarka spiralna: 2 minuty (wolne obroty), 4-6 minut (szybkie obroty).

Temperatura ciasta: 26-27 º C. Naważka i formowanie: ciasto dzielić i formować po 10 minutach.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple