header

Pradawne Zboża


kruszwica10lat

wpic

cream117

Ruby w Europie

Artykul

Mamy dwie wiadomości. Dobrą – czekolada Ruby jest już w Europie. I mniej dobrą – w najbliższych tygodniach nie trafi jeszcze na polski rynek. Ale jest coraz bliżej...

Europejska premiera miała miejsce na początku marca podczas brukselskiego Salonu Czekolady. Rubinową czekoladę o mocno owocowym smaku zaprezentowano w trakcie wieczornego bankietu. Miejsce i porę wybrano nie przez przypadek. Gościom zaserwowano nie tylko fantazyjne desery, ale przede wszystkim oryginalne w smaku wytrwane przekąski i alkoholowe drinki. Oczywiście we wszystkich tych propozycjach firmowanych przez czołowych belgijskich szefów kuchni, cukierników i miksologów główną rolę odgrywała Ruby.

Belgijski mistrz czekolady Marijn Coertjens z Gandawy mówi, że Ruby to najbardziej ekscytująca rzecz w branży czekoladowej od dziesięcioleci. W jego ocenie spowoduje ona, że trzeba będzie się oduczyć tego, co tradycyjnie robione jest z ciemną, mleczną lub białą czekoladą. Gdyż Ruby otwiera mnóstwo nowych pomysłów. Tę opinię potwierdza to lider marki Callebaut, Mathieu Brunfaut, który podkreśla, że wyraźny kolor i unikalny profil smaku RB1 wymagają nowych opcji łączenia w słodkie i pikantne przysmaki.

Czekoladę tę wyróżnia różowawo-czerwonawy kolor (stąd jej nazwa rubinowa) i oryginalny smak owoców jagodowych oraz kremowa i nieco lżejszą niż w przypadku pozostałych gatunków konsystencja.

Rubinowa doskonale komponuje się z alkoholami. W Brukseli podawana była w drinkach na bazie japońskiej sake, czystej wódki a nawet piwa. Miksolog Hannah van Ongevalle zaserwowała autorską wersję Blood Mary – połaczyła wódkę z pomidorami, azjatyckimi pikantnymi przyprawami i wermutem infuzowanym różową czekoladą. Efekt był bardzo interesujący. W innych bankietowych kompozycjach Ruby łączono z foie gras, ziołami, egzotycznymi przyprawami i owocami czy lodami o smaku yuzu.

Patrick Aubrion, cukiernik z Belgii oraz Hiszpan Josep Maria Ribe opracowali kilkanaście prostych receptur na oryginalne wykorzystanie rubinowej czekolady w słodkich i wytrawnych przekąskach. Łączą ja m.in. z szfranem, tostami, serem Roquefort, lawendą, pistacjami, miechunką, marakują, różnymi winami. Jak można się spodziewać to dopiero początki kulinarnych eksperymentów.

Na rynek belgijski czekolada Ruby trafić ma na początku kwietnia. Następnie pojawi się w Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii. Nie znana jest jeszcze data jej debiutu w Polsce.

Firma Barry Callebaut oficjalnie zaprezentowała nowy czwarty rodzaj czekolady na początku września ub.r. w Szanghaju w Chinach. Do jej produkcji nie użyto żadnych dodatkowych barwników. Jest ona efektem trzynastu lat pracy działów badawczo-rozwojowych firmy oraz pracowników naukowych Jacobs University w Bremie (Niemcy). Niezwykły kolor uzyskany został po wielu latach prac nad ziarnami kakaowców pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej, Ekwadoru i Brazylii. Przed oficjalną premierą jej smak testowany był na wybranej grupie konsumentów z Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych, Chin i Japonii.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple