header

Pradawne Zboża


kruszwica10lat

wpic

cream117

4 dni, 8 konkurencji

Artykul

Coppa del mondo to w języku włoskim puchar świata. O to niezwykłe trofeum w świecie lodów, za nieco ponad miesiąc, powalczy w Rimini znakomita czwórka Polaków. Warto trzymać za nich kciuki.

Coppa del Mondo della Gelateria to obecnie najważniejszy międzynarodowy konkurs w branży lodziarskiej. Organizowany jest w cyklu dwuletnim (w latach parzystych) w trakcie targów Sigep. Pierwsze miejsce honorowane jest czekiem w wysokości 12 tysięcy euro, drugie 6 tysięcy a trzecie 3 tys. euro. Przyznawane są także nagrody specjalne (m.in. za innowacyjny smak, estetykę prezentacji, lody gastronomiczne). Zgodnie z regulaminem w kolejnej edycji mistrzostw nie może uczestniczyć reprezentacja kraju, który posiada aktualny mistrzowski tytuł (stąd nieobecność w bieżącej edycji reprezentacji Włoch).

Ósma edycja tego prestiżowego konkursu odbędzie się od 20 do 23 stycznia. Obok Polaków wystąpią reprezentacje: Argentyny, Australii, Brazylii, Francji, Hiszpanii, Japonii, Kolumbii, Maroka, Szwajcarii, Stanów Zjednoczonych oraz Ukrainy.

Po raz pierwszy w historii tej imprezy zmagania cukierników potrwają aż cztery dni (do tej pory trwały o jeden dzień krócej). W tym czasie uczestnicy będa musieli przygotować osiem prac, które poddane zostaną wszechstronnej ocenie jurorów. Każdy konkursowy dzień zaczynać będą wczesnym rankiem. A swój kunszt zaprezentują w takich sferach jak: dekorowany pojemnik z lodami czekoladowymi, deser lodowy w pucharku, tort lodowy, przystawka wraz z lodami gastronomicznymi, autorskie lody stworzone na bazie składnika wylosowanego w ramach tajemniczego pudełka (mystery box), lodowy snack, dwa eksponaty - jeden wykonany z krokantu i drugi z bryły lodowej oraz bufet finałowy prezentujący wszystkie prace.

Polską reprezentację na Lodziarskie Mistrzostwa Świata tworzą bardzo doświadczeni cukiernicy:

Łukasz Parzymski – lodziarski mistrz Polski z 2017 roku (w parze z Tomaszem Szypułą). Technolog w firmie Master Martini Polska i wykładowca w Centrum Kreacji Master Martini Cukiernik z wieloletnim doświadczeniem. Specjalizuje się w pracy z czekoladą i karmelem.

Tomasz Szypuła – lodziarski mistrz Polski z 2017 roku (w parze z Łukaszem Parzymskim). Właściciel „Lodziarni pod orzechem” w Baborowie, autor bloga Lodowe inspiracje. Bogate doświadczenie zawodowe zdobywał jako technolog aplikacyjny w renomowanych firmach. Absolwent politologii.

Rafał Macała – mistrz cukiernictwa. Współwłaściciel Galerii Tortów Artystycznych w Krakowie. Był członkiem polskiej ekipy na cukiernicze mistrzostwa świata w Mediolanie w 2015 roku (złoto za deser lodowy). Specjalizuje się cukierniczych formach przestrzennych. W Rimini odpowiadał będzie za eksponat z krokantu.

Damian Wiśniewski – mistrz Polski w dekoracji tortów artystycznych z 2015 roku. Członek Sweet Team Poland, grupy kreatywnych dekoratorów, która zdobyła złotą nominację w Cake International w Birmingham. Właściciel pracowni Creative Pastry Chef. W Rimini będzie autorem rzeźby, którą stworzy z lodowej bryły.

Sebastian Szmyd – mistrz cukiernictwa z ponad 20-letnim doświadczeniem. Główny technolog w Master Martini Polska, menedżer i wykładowca Centrum Kreacji Master Martini, doradca i szkoleniowiec. Uczestnik, laureat a także juror w wielu krajowych i międzynarodowych konkursach cukierniczych (m.in. w Brnie, Barcelonie, Mediolanie). Cukiernik z ogromnym autorytetem zawodowym.

Polska ekipa intensywnie przygotowuje się do udziału w mistrzostwach. Treningi i próby trwają w Centrum Kreacji Master Martini w Modlniczce koło Krakowa. Centrum Kreacji to świetnie wyposażona, wielofunkcyjna pracownia cukiernicza, w której na co dzień odbywają się prezentacje i szkolenia organizowane przez Master Martini Polska.

Bieżące informacje o przygotowaniach do konkursu i jego uczestnikach znajdują się na fanpage'u

https://web.facebook.com/mastergelatotour/ . Tam także prowadzona będzie bezpośrednia relacja z przebiegu mistrzostw. Obszerną relacje zamieścimy także w kolejnym numerze naszego czasopisma i w publikacji Świat Lodów 2018.

Master Martini Polska – główny sponsor polskiej reprezentacji na mistrzostwa w Rimini. Od 2004 roku reprezentuje w Polsce włoską spółkę UNIGRA’, jednego ze światowych liderów w produkcji i sprzedaży czekolady, surogatów, kremów roślinnych UHT, margaryn i tłuszczy, mieszanek piekarniczo – cukierniczych, mas cukrowych, kremów i past orzechowych, deserów UHT a od pewnego czasu także lodów. Master Martini Polska to ceniony partner firm piekarskich, cukierniczych, lodziarskich i sektora HoReCa.

Martini Linea Gelato – nowa marka najwyższej jakości włoskich komponentów do produkcji lodów zaprezentowana podczas targów Sigep 2017 przez firmę Unigra’ – Master Martini. Portfolio marki obejmuje bazy w proszku, bazy płynne UHT oraz pasty ze szczególnym uwzględnieniem orzechów laskowych, pistacji i czekolady. Martini Linea Gelato to także pełna gama past tradycyjnych, owocowych, variegato oraz polew do lodów w kilkunastu smakach w ramach bogatej palety Le Brunelle. Linię uzupełnia seria produktów przeznaczonych do produkcji cukierniczo-lodziarskiej (m.in. czekolada, kakao, kremy do smarowania, polewy lustrzane, konfitury, itp.).

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple