header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Pigwa - polska cytryna

Artykul Jest jednym z z najstarszych drzew owocowych sadzonych przez człowieka. Początek jesieni to najlepszy czas, by w pełni wykorzystać kulinarny potencjał jej aromatycznych i niezwykle zdrowych owoców. W naszym klimacie ma formę krzewu. Należy do rodziny różowatych, pochodzi z Azji. Jej łacińska nazwa „cydonia” wywodzi się od miasta leżącego na Krecie, gdzie kiedyś pigwa była powszechnie uprawiana. W optymalnych dla siebie warunkach przybiera postać drzewa osiągającego nawet 8 m wysokości. Jej owoce mogą przypominać jabłko bądź gruszkę. Mają twardy miąższ oraz cierpki smak. Nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Dojrzewają bardzo późno nawet do końca października, zależnie od odmiany. Przy niesprzyjających warunkach atmosferycznych mogą nie zdążyć dojrzeć. Wówczas należy je zerwać i przetrzymać w temperaturze pokojowej, aż dojrzeją. Właściwości lecznicze Pojedynczy owoc waży około 125 gramów, co przekłada się na 71 kcal. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego energia uwalniana jest powoli. Jednak ze względu na przeciętnie niewielką ilość spożycia owocu, nie ma to wielkiego znaczenia, a w przypadku przetworzenia z cukrem i tak znacząco rośnie jej kaloryczność (z wiadomych względów). Zawarta w pigwie witamina C wspomaga wydajność układu odpornościowego i gojenie ran. Witaminy z grupy B mają działanie krwiotwórcze i chronią przed infekcjami. Wapń jest budulcem kości, a potas dodatkowo wspomaga układ nerwowy. Żelazo chroni przed niedokrwistością, a magnez odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Pigwa zawiera sporą ilość polifenoli o silnym działaniuprzeciwutleniającym, co jest jej kolejnym atutem. Posiada także pektyny, będące rozpuszczalnym w wodzie błonnikiem, który odpowiada za usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu. Ponadto wykazuje działanie bakteriobójcze, łagodzi podrażnienia skóry i wspomaga walkę z infekcjami górnych dróg oddechowych. Napar i macerat (olej roślinny zawierający wyciągi z roślin) z nasion stosowane są w przypadku dolegliwości żołądkowych. Owoce pigwy, niegdyś nieco zapomniane, dziś coraz częściej goszczą w jesienno-zimowym menu Polaków. Do niedawna wykorzystywane głównie do produkcji smakowych nalewek stanowić mogą też bazę dla dżemów, konfitur czy past. Komponują się i ze słodkościami i z wytrawnymi przekąskami. Hiszpański smakołyk Nalewka czy syrop to najpopularniejsze w Polsce sposoby przetwarzania owoców pigwy. Tymczasem południowcy z Hiszpanii mają swój własny, pigwowy specjał – Dulce de membrillo. To rodzaj pigwowej galaretki, którą przygotowuje się gotując owoce z wodą i cukrem, a następnie wlewa do prostokątnej formy. Zastygniętą kroi się następnie w plastry. Dulce de membrillo tradycyjnie je się z hiszpańskim owczym serem manchego. – Hiszpański smakołyk możemy wykorzystać do przygotowania np. imprezowych przekąsek na bazie chrupiącego pieczywa – zauważa Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake. – Delikatnie podpieczone kromki pełnoziarnistego chleba tostowego świetnie zgrają się z samodzielnie wykonanym Dulce de membrillo i serem o wyrazistym smaku -pleśniowym, serem korycińskim czy oscypkiem. – dodaje ekspert Dan Cake. Hiszpański przysmak na złocistym toście skomponuje się też z wyrazistą, słoną szynką dojrzewającą pokrojoną w cieniutkie paseczki. Z imbirem lub cynamonem Międzynarodowe eksperymenty kulinarne z pigwą w roli głównej to świetny pomysł. Klasyka w postaci pigwowej konfitury, wzbogacona o nuty rozgrzewającego imbiru czy cynamonu obroni się jednak zawsze. – Najlepszym tego przykładem jest ciasto drożdżowe. Bez względu na to czy z dodatkiem sera, masy kakaowej czy najbardziej tradycyjne z kruszonką, w połączeniu z owocową konfiturą smakuje zawsze wyśmienicie – mówi Wiktor Kowalski. Pigwową konfiturę możemy jednak wykorzystać też jako nadzienie do słodkich, jesiennych deserów. Bardzo łatwo połącyzć ją można z gotowymi spodami tortowymi. Wystarczy, że posmarujemy je grubą warstwą przygotowanej wcześniej konfitury pigwowej i zapieczemy przez chwilę pod bezową pianką z białek, by cieszyć się smakiem jesiennego deseru. Równie szybką słodką przekąską będą Mini babeczki, które można wypełnić konfiturą pigwową, udekorować kawałkami świeżego jabłka, czy ananasa oraz listkiem mięty.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple