header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Cztery części, czterech autorów

Artykul

Kiedy świat obiegła wiadomość o projekcie książki „Four in One” nad którą, pracowali Ramon Morato, Josep Maria Ribbe, Raul Bernal oraz Miquel Guaro wszyscy wyczekiwali jaki będzie tego rezultat. Hiszpanie są znani ze swojej nie zwykłej kreatywności jeżeli chodzi o świat cukiernictwa. Jedno jest pewne warto było czekać – pisze Patryk Szczepański.

Myślę, że wyżej wymienieni panowie są znani całej branży cukierniczej, gdyby jednak ktoś o nich nie słyszał to warto nadmienić, że są to czołowi cukiernicy hiszpańskiej sceny, pracujący wspólnie (w chwili obecnej już bez Raula Bernala) w Akademii Czekolady w Gurb w Hiszpanii. Na ich osobiste osiągnięcia można by poświęcić osobny artykuł, warto jednak zaznaczyć, że każdy z nich wygrał chociaż raz mistrzostwa swojego kraju czy to w cukiernictwie ogólnym, czy zawodach poświęconych czekoladzie. Do tego Ramon Morato uczył się wcześniej od samego Paco Torreblanca, który w Hiszpanii ma status pioniera w tej dziedzinie.

Cała książka podzielona została na cztery części (ciasta, desery, czekolada, rzeźba z czekolady - łącznie 432 strony), w których każdy z autorów prezentuje swoje pomysły oraz filozofię danego produktu. Dodatkowo całość jest przeplatana informacjami technicznymi takimi jak: proces przekrystalizowania czekolady, dogłębne spojrzenie na proces uzyskiwania emulsji, wpływ izolatu białka na kontrolowanie wody w ganache’u czy proces powstawania spreadów i wiele więcej. Wszystkie receptury są napisane przejrzyście, tak że nie ma problemu z ich odtworzeniem.

Dużym plusem są wyliczenia procentowe w każdej recepturze, co pozwala spojrzeć na jej balans oraz łatwo ją przeanalizować. Nie można przejść też bez słowa uznania dla świetnych zdjęć Ivana Rygi, który współpracuje z autorami od lat. To właśnie dzięki pięknym zdjęciom dostajemy nie tylko zbiór wiedzy i przepisów, ale również piękny album, który zachęca żeby spróbować wykonać każdy z zamieszczonych produktów.

Warto zwrócić uwagę że za stroną wydawniczą stoi grupa Vilbo, która po raz kolejny daje nam produkt premium: twarda oprawa, książka szyta oraz porządny papier powodują, że książka wytrzyma próbę czasu.

Moim zdaniem (subiektywnym gdyż uwielbiam scenę hiszpańską) jest to pozycja obowiązkowa dla każdego, kto śledzi trendy cukiernicze, chce zobaczyć jak daleko sięga kreatywność oraz uzupełnić wiedzę o nowe informacje .

Książka na polskim rynku dostępna jest za pośrednictwem naszego czasopisma. Osoby zainteresowane mogą pisać na adres: redakcja@wpiekarni.pl.

Patryk Szczepański

Właściciel firmy doradczej w zakresie cukiernictwa - Pure Suger. Ambasador marki Cacao Barry.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple